Четрнаест година од петооктобарских промена у Србији

Ажурирано пре 2 године 20 недеља

БЕОГРАД: Навршава се 14 година од петооктобарских догађаја 2000, када је након масовних демонстрација присталица Демократске опозиције Србије (ДОС) с власти отишао дотадашњи председник СРЈ Слободан Милошевић.

Грађани су на позив лидера ДОС-а, а након што је Изборна комисија оспорила победу њиховог кандидата Војислава Коштунице на изборима 24. септембра, почели да се окупљају на простору испред здања Дома Народне скупштине и то је потрајало неколико дана.
 У међувремену, лидери ДОС-а, али и више других релевантних чинилаца, инсистирали су на томе да је Коштуница победио већ у првом кругу противкандидата Милошевића, док је Изборна комисија саопштила да је кандидат ДОС-а освојио 49 одсто гласова, због чега је најављен наредни круг гласања.
Прваци ДОС-а су то одбацили, народ се и даље свакодневно окупљао, а уследио је и позив на генерални штрајк који је кулминирао протестом рудара у Колубари.
Паралелно с председничким изборима тог септембра 2000. одржани су и избори за тадашњу Савезну Скупштину и Скупштину Војводине и на свима је надмоћно победио ДОС.
Протест који је затим одржан у центру Београда био је најмасовнији од почетка деведестих година, мада постоје опречна тумачења броја присутних.
Између осталог, у главни град су тог дана, 5. октобра, дошли организовано и масовно људи из унутрашњости који су подржавали тадашњи ДОС.
Иако је полиција настојала да некако заустави или омете колоне које су се упутиле ка Београду, све су блокаде на крају биле пробијене.
Масовни упад демонстраната у здање тадашње Савезне скупштине, у више таласа, уследио је тог 5. октобра негде после 15 часова, када је заузета и оближња полицијска станица у Улици мајке Јевросиме, у којој је било смештено одељење МУП-а за општину Стари град.
Паралелно је у више налета дошло до напада на оближњу зграду РТС-а, где је запаљено приземље, а пожар се проширио и на спрат.
То поподне испред зграде РТС-а биће упамћено и по доласку багеристе Џоа, који се придружио демонстантима улетевши у приземље зграде у Таковској и тако постао један од симбола Петог октобра.
Полиција је пружила отпор, који је на крају сломљен.
Између осталог, из правца Таковске је до платоа између Скупштине и зграде Телевизије и Поште пристигао и конвој оклопних возила, у којима су, како се касније сазнало, били припадници Јединице за специјалне операције Службе државне безбедности, али они нису интервенисали.
Милошевић се коначно током наредног дана обратио јавности када је саопштио да је претрпео изборни пораз, чему је претходио његов разговор с Коштуницом.
Коштуница је 7. октобра 2000. положио заклетву пред посланицима Савезне скупштине, који су заседали у Сава центру.
Према подацима који су саопштени, Коштуница је на септембарским изборима 2000. године добио 2.470.304, односно 50,24 одсто гласова, а Милошевић 1.826.799, или 37,15 одсто гласова.
Током петооктобарских немира повређено је више од шездесет грађана, а двоје је страдало, Јасмина Јовановић која је погинула након што је пала под багер и Момчило Стакић, који је умро након срчаног удара.
Децембра исте године одржани су ванредни републички избори.

(Танјуг)

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Молимо читаоце Дневника да се приликом писања коментара придржавају правописних правила. Строго је забрањено лажно представљање, тј. остављање лажнх података у пољима за слање коментара. Коментари који су написани великим словима неће бити објављени. Редакција Дневника има право да не одобри коментаре који су увредљиви, који позивају на расну и етничку мржњу и не доприносе нормалној комуникацији између читалаца овог портала.

Коментари