Од прошле недеље око 400 миграната сместило се у центре

Ажурирано пре 1 недеља 1 дан

Од прошле недеље у центре за азил сместило се око 400 миграната који су боравили у неадекватним условима у центру Београда,

а из Комесаријата за избеглице поново апелују на мигранте да потраже смештај у центрима и склоне се са ниских температура.

Како се наводи у саопштењу Комесаријата, захваљући напорима запослених који су непрестано на терену, на улицама, у баракама и гаражама више нема рањивих категорија као што су жене и деца, већ су они смештени по центрима за азил.

Из Комесаријата упозоравају да мигранти треба да буду смештени искључиво у званичним центрима за азил и поручују да ће сваки мигрант који се обрати било ком центру бити смештен и наћи спас од хладноће.

"Подсећамо да сви мигранти смештени у центрима имају три оброка, топлу собу и здравствену негу и још једном позивамо све мигранте да се обрате за смештај", стоји у саопштењу.

Комесаријат за избеглице и миграције, у сарадњи са државним институцијама и међународним организацијама, улаже максималне напоре да се тренутна ситуација превазиђе и нико не смрзне напољу.

Напомињу да центри за азил нису затвореног типа, али да постоје правила понашања у центрима, која регулишу улазак и излазак.

"Натписе у појединим иностраним медијима, где се редови за храну испред барака у центру Београда пореде са сликама Стаљинграда из Другог светског рата, када су немачки затвореници на екстремно ниским температурама чекали у редовима за храну, видимо као хипокризију и непрепознавање огромних напора које наша земља улаже пружајући помоћ хиљадама миграната", оцењује се у саопштењу.

Права слика напора Комесаријата су, како се истиче, слике смештаја у центрима за азил, које показују право стање и праву разлику у условима.

Запослени у Комесаријату ће наставити да 24 сата дневно, целе године пружају помоћ мигрантима у центрима за азил, а на располагању су и мигрантима ван званичних смештајних капацитета, који им се у сваком тренутку могу обратити за помоћ, додаје се у саопштењу.
(Танјуг)

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Молимо читаоце Дневника да се приликом писања коментара придржавају правописних правила. Строго је забрањено лажно представљање, тј. остављање лажнх података у пољима за слање коментара. Коментари који су написани великим словима неће бити објављени. Редакција Дневника има право да не одобри коментаре који су увредљиви, који позивају на расну и етничку мржњу и не доприносе нормалној комуникацији између читалаца овог портала.

Коментари