Подстицаје рађања не остварује се укидањем права

Ажурирано пре 4 недеље 1 час

Министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику Славица Ђукић Дејановић рекла је да држава не формира никакав Савет за смањење абортуса,

већ ће се појачати саветодавни рад са женама у оквиру постојећих институција, како би се упознале са свим последицама прекида трудноће.

- Неотуђиво и елементарно право сваке жене је да одлучи о томе да ли жели да задржи трудноћу или ће је прекинути и то никада нико није доводио у питање - рекла је Ђукић Дејановић, реагујући на писање “Информера” у којем је најавила држава планира да оформи савет који ће се борити за смањење броја абортуса, јер у Србији сваке године око 200.000 жена прекине трудноћу.

- У то би био укључен и невладин сектор, свештеници и разни стручњаци који могу да помогну, јер желимо да створимо тело које ће све жене, не само труднице упознати са штетним странама абортуса. Све жене ће пре него и затрудне, долазити на разговоре и по савете о трудноћи, али и о последицама њеног прекида - казала је она за “Информер”, истичући да је веома важно да се деца још у основној шкиоли информишу о трудноћи, али и о абортусима и његовим последицама.

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић упозорила је на то да по Уставу Србије свако има право да слободно одлучи о рађању деце. Иако држава подстиче родитеље да се одлуче на рађање, а не оспоравајући чињеницу да је наталитет у нашој држави годинама у опадању, формирање оваквог тела под оваквим називом и у најављеном саставу не сме довести до оспоравања права жена на абортус, навела је повереница у допису достављеном медијима.

Како каже, држава треба да брине о репродуктивном здрављу жена и да кроз едукацију деце и младих подиже свест о превенцији и планирању породице, што је задатак и здравствених установа у оквиру постојећих саветовалишта у домовима здравља, али, упозорава Повереница, репродуктивна права и слободе су у корпусу људских права, а она ни у ком случају не смеју бити доведена у питање.

- Србији не треба никакав Савет који би се бавио смањењем абортуса, већ Савет за повећање наталитета који треба да води Славића Ђукић Дејановић, и то је идеја коју влада жели да спроведе - каже потпредседница владе и председница Координационог тела за родну равноправност Зорана Михајловић.

- Право на абортус је лично право сваке жене и ничије друго. Реч је о једном од основних људских права која штити и Устав Србије - рекла је Михајловић и упозорила на то да би најављено заједничко деловање државе и цркве (која се залаже за забрану абортуса), могло да доведе до тога да држава крене у увођење забране абортуса.

Питање абортуса младиих жена, наставља она, по коме је Србија у самом врху у Европи, јесте једно од тема повећања наталитета, те је потребно едуковање младих жена о томе како могу да имају здрав и сигуран сексуални живот и како да брину о свом здрављу.- Уколико се према демографском проблему поставимо на начин да је најважније да женама ограничимо право да саме одлучују о свом телу, онда нисмо на добром путу - закључила је Михајловић.

Љ. Петровић

 

У Европи прекид трећине трудноћа

Регистрована стопа прекида трудноће (број абортуса на 1.000 жена у фертилном добу) у Новом Саду је 11,8 промила у 2014. години. У Републици Србији ова стопа у 2013. години је 12,1 промил. Процењује се да се око 30 посто свих трудноћа у Европи завршава намерним прекидом. Треба рећи да у ову статистику улазе и медицински индуковани прекиди трудноће (због болести плода или ризика за мајку).
 

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Молимо читаоце Дневника да се приликом писања коментара придржавају правописних правила. Строго је забрањено лажно представљање, тј. остављање лажнх података у пољима за слање коментара. Коментари који су написани великим словима неће бити објављени. Редакција Дневника има право да не одобри коментаре који су увредљиви, који позивају на расну и етничку мржњу и не доприносе нормалној комуникацији између читалаца овог портала.

Коментари