Просветари траже конкурсе у школама, али под контролом

Ажурирано пре 1 недеља 4 дана

- У образовни систем и школе су улазили људи са мањим процентом радног ангажовања, а за њих су плаћани порези и доприноси до износа минималне загарантоване зараде,

иако је њихово радно ангажовање често било значајно мање - каже руководилац Ресора за образовни систем Уније СПРС Милан Јевтић. - Унија је на ову чињеницу упозоравала и пре настанка једниственог информационог система у просвети „Доситеј“, који је нашу тврдњу и потврдио податком да у образовном систему има више од 20 хиљада оних који раде са непуним радним временом, а пуним радним ангажовањем ових људи уштедели бисмо милијарде. 

Јефтић подсећа да је за две године , колико раде Централна радна група за праћење ангажовања запослених у школама и радне подгрупе при школским управама, преузето око 12.000 радника за чијим радом је делимично или у потпуности престала потреба као и радника са непуном нормом, чиме су остварене уштеде од око две милијарде динара.

-Међутим, у образовном систему је остао велики број оних који и даље раде на одређено време и за које није било замене на листама технолошких вишкова - упозорава Јефтић. - Неки од њих раде у школама по 10 и више година и не желимо да они буду једине жртве сређивања образовног система, јер ваљали су када је требало радити на заменама, а када су расписивани конкурси на неодређено, примани су неки други.

У школама недостају наставници математике, информатике, физике, а због ове уредбе и они годинама раде на одређено време. У Унији сматрају требало дозволити расписивање конкурса, али уз одобрење Централне радне групе и подгрупа при школским управама.

- Радне подгрупе на терену морају имати одговарајуће податке о броју и структури запослених, тенденцијама раста или пада броја ученика, броју одељења, како би на основу анализе података могли да процене оправданост расписивања конкурса на неодређено време у школама – каже Јефтић.- Убеђени смо, да образовни систем у средњим и основним школама у Републици Србији, само под тим условима може остати стабилан и да неће бити оптерећен новим технолошким вишковима.   

Д. Девечерски

 

Сви овогодишњи вишкови распоређени

Министар просвете Младен Шарчевић каже да су сви запослени у школама  који су остали без норме ове године распоређени, али да су остали технолошки вишкови из ранијег периода.

- Дешава се да људи неће да прихвате место где су распоређени или да директори крију радна места и запошљавају своје људе, те отуда у просвети нема рационализације - каже министар просвете. - То нико није дирао. Нико није пребројао радна места и број људи који раде. Ми смо то донекле уредили. Убудуће ће бити обавеза да технолошки вишкови морају да прихвате радна места која им се понуде или да узму отпремнину.

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Молимо читаоце Дневника да се приликом писања коментара придржавају правописних правила. Строго је забрањено лажно представљање, тј. остављање лажнх података у пољима за слање коментара. Коментари који су написани великим словима неће бити објављени. Редакција Дневника има право да не одобри коментаре који су увредљиви, који позивају на расну и етничку мржњу и не доприносе нормалној комуникацији између читалаца овог портала.

Коментари