„Србијагас” не пушта никог у своје цеви

Министарски савет Енергетске заједнице земаља Југоисточне Европе ће 14. октобра у Сарајеву разматрати увођење санкција Србији због „Србијагаса”.

– Увођење санкција се разматра због упорног одбијања „Србијагаса” да раздвоји делатности и омогући конкуренцију на тржишту гаса у земљи – изјаво је директор Секретаријата ЕЗ Јанез Копач.

Он је објаснио у Скупштини Србије да „Србијагас” није раздвојио систем преноса гаса од комерцијалног снабдевања, што је на штету потрошача.

– Велики проблем је „Србијагас” јер није решено кључно питање, односно раздвајање делатности оператора система у вертикално интегрисаним гасним предузећима „Србијагас” и „Југоросгас” – рекао је Копач на седници скупштинског Одбора за привреду, регионални развој, трговну, туризам и енергетику током представљања стања у европским интеграцијама Србије у области енергетике.

Он је подсетио на то да се због нераздвајања делатности у „Србијагасу” још од 2013. води прекршајни поступак.

Копач каже да је ЕЗ до сада само једном применила санкције и то против БиХ. Он је навео да је Србија морала да раздвоји делатности још по закону и Другом енергетском пакету у 2007.

– Имамо још две недеље да се реши што се чекало. Упорно инсистирање руководства „Србијагаса” да не раздвоји делатности би могло довести до усвајања мера против Србије ове године. То раздвајање није само на папиру већ има велики утицај на потрошаче пошто би један оператер био за снабдевање гасом, а други за преносни систем, да би могла постојати конкуренција – нагласио је он.

Копач је истакао да у Србији код трговања гасом нема конкуренције пошто „’Србијагас’ не пушта никог у своје цеви”.

Он је рекао да је на Влади Србије да у потпуности примени свој закон и испуни своје међународне обавезе, с обзиром на то да је влада 100 одсто власник „Србијагаса”.

Санкције могу бити, како каже Копач, ускраћивање новца ЕУ из различитих фонодава. Такође, одузимање права гласања, надокнађивања трошкова сарадње с ЕЗ и друго, али и међународне финансијске организације могу обуставити сарадњу са земљом којој су уведене.

Д. Мл.

 

Симовић: Получињенице

Помоћница министра енергетике Јелена Симовић је рекла да се то министарство припрема за предстојећи министарски састанак ЕЗ-а у Сарајеву и да не жели у овом тренутку да износи „получињенице” у вези с гасним сектором.

– Члан 24 уговора каже да морају да буду уважене специфичности уговорне стране – истакла је Јелена Симовић.

Она је казала да Србија улаже велике напоре по питању „Србијагаса”, да се раде одговрајуће анализе, као и да ту постоје различити аспекти и разлози, на пример, финансијски и други.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести