„Сваровском” Суботица боља од Кине и Лихтенштајна

Уколико све буде текло по плану почетком септембра биће отворена нова хала компаније “Сваровски”, а црвену врпцу ће да пресече премијер Србије Александар Вучић. Индустријска зона у

Малом Бајмоку тренутно упошљава око 3.800 радника, што је и по утврђеном плану. Повећање производње у Србији у “Сваровском” је покренуто након најаве компаније да затвара своје погоне у другим земљама, укључујући Кину и Тризен у Лихтенштајну.

- Нова хала фабрике у Суботици простире се на око 12.000 метара квадратних. Тренутно у “Сваровском” ради 400 људи и очекује се да до краја године буде 430. У току следеће године број запослених би требало да буде 600. То говори да се повећава производња, рекао је члан Градског већа задужен за привреду Небојша Дарабош.

С друге стране, одборници Скупштине града Суботица су усвојили закључак којим ће компанији „Контитек флуид Србија” бити додељено земљиште за изградњу новог погона те компаније. Инвеститор је крајем марта ове године изразио намеру да започне реализацију друге фазе своје инвестиције у Суботици, што је озваничено потписивањем Меморандума о разумевању између представника ове компаније, Владе Србије и Града Суботице 8. јула ове године. У оквиру тог меморандума описане су намере инвеститора да у току друге фазе инвестиције изгради производни објекат величине око 12.200 квадратних метара - 6.000 предвиђено је Уговором о преносу земљишта из 2011. године и додатних 6.200, као и да реализује улагања у вредности од 17 милиона евра у основна средства. Јавно предузеће „Привредно-технолошки паркови Суботица” сачинило је Елаборат о оправданости отуђења грађевинског земљишта без накнаде у привредној зони „Мали Бајмок” компанији „Контитек флуид Србија”  августа ове године. Према том документу закључује се да је износ процењене тржишне вредности земљишта за отуђење мањи од очекиваног износа увећања јавих прихода буyета Града Суботице у периоду од пет година по основу реалације ове инвестиције, што је у сагласности са Уредбом о начину на који се инвеститорима земљиште може уступити без накнаде.

Помоћник градоначелника Љубен Христов истиче да у слободној зони има много инвеститора.

- Реч је о квалитетној радној снази и људи који тамо раде у разговорима са нама кажу да су посебно задовољни  том компанијом. С тим што, треба да се нагласи, ту није једино “Сваровски” него има још компанија и ми за сада имамо негде око 2.600 запослених у слободној зони, каже Христов.

С. Иршевић

 

Добра стратегија

Економиста Милан Ковачевић примећује да “Сваровски” има стратешки план како и где улагати те да је све добро промишљено.

- За ову компанију јако је битан север Србије, који је јако повољан за стране инвестиције. Такође се да закључити да су све земље у транзицији у својој унутрашњости расподељене што се тиче подобности за економска улагања, а Суботица и околина су свакако подобни за страна улагања, па тако и за гиганта као што је Сваровски - каже овај експерт за страна улагања.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести