„Железара” не може на невиђено

– У поступку продаје „Железаре Смедерево” постоји граница испод које Влада Србије неће ићи, а то је државни интерес – изјавио је министар привреде Жељко Сертић, и навео да смедеревска железара

сама може остварити између 1,2 до 1,5 одсто бруто домаћег производа Србије.

– Ми нећемо да продамо „Железару” на начин да сутра имамо ризике јер смо онда урадили погрешан посао – рекао је он, и додао да преговори с „Есмарком” дуго трају зато што се морају усагласити многи детаљи, од броја радника, квалитета и односа будућег новог власника према запосленима, до дугорочних обавеза „Железаре”, а ту је и интерес „Есмарка” који жели да оствари профит.

По његовим речима, у бизнису увек постоје ризици и мора се урадити стручна анализа и процена која ће гарантовати да ће се у наредних три до пет година посао обављати без већих проблема.У случају продаје „Железаре Смедерево”, Сертић је рекао да Влада мора да води рачуна о обавезама преузетим с ММФ-ом, Светском банком и ЕУ и да се то уклопи у одрживи систем који ће донети приходе „Есмарку”, приход држави и да задржи елементе дугорочности и одрживости.

Говорећи о инвестицијама у привреди, Сертић је казао да је повећан број домаћих инвеститора у домаћу привреду, тако да је готово изједначен с бројем страних улагача, и навео да тренутно у Агенцији за страна улагања и промоцију извоза (СИЕПА) има више од 40 пројеката инвеститора с којима се воде разговори.
Сертић је подсетио на то да је у 2014. започето 14 нових пројеката страних инвеститора, у којима ће бити запослено око 4.000 нових радника.

Е. Дн.
 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести