Аеродром оборио рекорд - 5,34 милиона путника у 2017.

БЕОГРАД: Аеродром "Никола Тесла" у Београду је поново поставио апсолутни рекорд и у 2017. забележеио 5.343.420 путника, објавио је данас аеродром. 
aerodrom nikola tesla, Dnevnik arhiva
Фото: Dnevnik.rs

То је први пут да је београдски аеродорм угостио више од, некада незамисливих, пет милиона путника током године.

На аеродрому истичу да су јубиларну 55. годину завршили са историјским резултатима, наведнео је у саопштењу.

Тако је нови историјски рекорд донео повећање броја путника од девет 9 одсто у односу на прошлу годину, док је превоз робе и поште увећан 40 одсто у односу на претходну годину.

Услуге београдског аеродрома током 2017. године користио је у просеку 445.285 путника месечно односно 14.364 путника дневно или 599 путника у једном сату.

Аеродром "Никола Тесла" Београд у последњих 18 месеци за редом бележи повећање броја путника, а у истом периоду и апсолутне месечне рекорде у броју путника.

У јулу је чак четири пута оборен историјски дневни рекорд у броју путника, а последњег дана у месецу постављен је и нови апсолутни дневни рекорд са услужених 23.139 путника, док је у августу постављен апсолутни месечни рекорд, када је услужен 641.371 путник.

Понуда летова из Београда током 2017. године обогаћена је успостављањем летова националне авио-компаније за Венецију, док је авио-компанија Хаинан Аирлинес након 17 година повезала престонице Србије и Кине, преко Прага. 

Нискотарифна авио-компанија Њиз з Аир започела је летове за Фридрихсхафен, Нирнберг, Хановер и Малту, авио-компанија Атласглобал за Истанбул, а нискотарифна авио-компанија Трансавиа за Амстердам.

Понуду атрактивних летова наставићемо већ за 10 дана, када ће иранска национална авио-компанија Иран Аир директним летом повезати престонице Србије и Ирана након 27 година. 

Само две недеље касније и друга иранска авио-компанија Љесхм Аир најавила је почетак летова за Техеран, авио-компанија Вуелинг од 24. марта летове за Барселону, а авио-компанија еасyЈет ће од 31. јула започети летове за Базел.

И овогодишња туристичка сезона била је најуспешнија у историји аеродрома, а број путника у чартер саобраћају већи је 28 одсто у односу на прошлу сезону. 

Ова година карактеристична је и по далеко већем интересовању иностраних туриста да организовано путују у Београд и Србију.

Аеродром је у 2017. години забележио високу тачност (редовност) полазака свих летова од 85 одсто, док је проценат летова са великим кашњењем износио само 2,5 одсто.

Тачност полазака летова националне авио-компаније Ер Србија од њеног настанка стално се побољшавала, што је резултат континуираног усклађивања и унапређивања сарадње.

Чак 88 одсто полазака свих летова националне авио-компаније у 2017. години обављено је без закашњења, што је изузетно висока тачност према светским мерилима. 

Проценат летова националне авиокомпаније са великим кашњењем износио је само 1,8 одсто у 2017. години.

Аеродром Никола Тесла Београд и у 2018. години очекује наставак тренда повећања броја путника, а стално унапређење понуде летова и најава успостављања нових линија најбољи су доказ да су Београд и Србија све атрактивнија дестинација, а Аеродром Никола Тесла Београд сигуран и поуздан партнер.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести