Агенција неодлучна, радници нестрпљиви

Поучени, како сада изгледа, добрим примером успешне продаје дела имовине колега из пољопривредног предузећа „Алекса Шантић“ у истоименом селу сомборског атара, и радници ПП „Граничар“ у Гакову

 су нестрпљиво ишчекивали крај јула. Надали су се вестима о томе ко је заинтересован да се одазове позиву државе и купи њихово предузеће у којем држава још увек има већински капитал.

Ипак, Агенција за приватизацију Републике Србије објавила је непосредно пре истека рока до којег су на њену адресу морале приспети понуде за куповину 68,5 одсто капитала (28. јул), другу измену позива за приватизацију гаковачког предузећа. Заинтересовани за куповину тог некада угледног пољопривредног предузећа и рекордера у ратарској производњи имаће прилику да изнесу понуду до 19. августа. Самим тим, и одлука о томе да ли постоји прихватљива понуда и чија је, одложена је за 21. август, за када је најновијом одлуком Агенције за приватизацију заказано отварање главних коверти с подацима о понуђачу.

Ништа мање неизвесности нема ни када су у питању запослени у једном од највећих српских ауто-превозника „Севертрансу“, пошто је Агенција за приватизацију Републике Србије такође недавно објавила и треће измене јавног позива за приватизацију тог акционарског друштва чији је већински власник држава.

За разлику од претходног пута, када је у питању била почетна цена (првобитно 394.000 евра), треће измене се односе на продужетак рокова за прикупљање понуда. Како је наведено, заинтересована лица могу поднети пријаве за учешће у поступку до 7. августа у 10 часова по београдском времену. У складу с тим, за недељу дана је одложено и отварање коверата с подацима понуђача па ће имена заинтересованих купаца бити позната у уторак, 11. августа.

Први позив за учешће у поступку јавног прикупљања понуда с јавним надметањем ради продаје капитала АД „Севертранс” оглашен је 28. маја 2015. До сада су објављене три измене позива. Почетна цена за куповину државног пакета акција у сомборском превозничком предузећу износи 550.000 евра.

М. Миљеновић

Само с државним њивама

Док су у „Алекси Шантићу” имали прилику да на основу продаје дела имовине, односно готово 700 хектара обрадиве земље српској ћерки-фирми италијанског кондитора „Фереро“, драматично смање дугове ПП „Алекса Шантић“ као правног лица, „граничари“ се не могу уздати у продају плодне земље, из једноставног разлога што је и немају, односно у потпуности зависе од закупа државних ораница. Зато је и неизвесно да ли ће уопште и бити заинтересованих за куповину државног пакета акција предузећа за макар почетну цену од 1,56 милион евра. Тржишна вредност целокупног предузећа из Гакова, уколико се рачуна на основу цене акција на Београдској берзи, креће се око 3,7 милиона евра.

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести