Активирање корисника социјалне помоћи у Суботици

Први протокол о сарадњи којим се предвиђа радна активација корисника новчане социјалне помоћи потписан је данас у Суботици између Центра за социјални рад у том граду и ЈКП "Чистоћа и зеленило",

а минситар Александар Вулин је поручио да радна активација није казна.

Протокол о сарадњи потписали су директорка Центра за социјални рад у Суботици Дијана Прћић и директор ЈКП "Чистоћа и зеленило" Слободан Милошев.

"Суботица је град који има 4.200 корисника новчане социјалне помоћи и на Центру за социјални рад је да потврди ко је радно способан и да им омогући да својим радом, или учењем покушају да промене своје животне прилике и услове у којима живе", рекао је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин.

Наводећи да радна активација није казна, како се то, како је рекао, често намерно приказује, Вулин је истакао да је то могућност да људи могу да кажу да не примају помоћ већ зарађују своју плату својим радом.

Како је навео заједница за оно што одваја, а одваја много, може да очекује захвалност, а рад и учење су облик захвалности који се очекује од свих примаоца социјалне помоћи."Ово је мера активације људи, њихово склањање са маргина, и довођење у нормалан живот. Најлакше је и најједноставније да се одреди неки износ социјалне помоћи, да се уручи онима којима је потребна и заборави на њих", рекао је Вулин.

Он је додао да социјална помоћ није трајна категорија и да јесте и мора бити средство да се превазиђе тренутно лоше стање које се може превазићи једино учењем и радом.Министар је објаснио да се не очекује да корисници социјалне помоћи раде 174 сата, што би било изједначавање са радном обавезом.

Градоначелник Суботице Јене Магали рекао је да је потписивање протокола велико признање за тај град и Центар за социјални рад."Министарство је препознало да Центар има капацитет да квалитетно изнесе реализацију овог програма као и да имамо предузећа која ефикасно могу да искористе те људе", рекао је Маглаи.

Он је истакао да се морају урадити озбиљни кораци како би се примаоци социјалне помоћи радно активирали и како не би били препуштени сами себи.
"Морамо да покушамо да им помогнемо и да им дамо посао, да им преко одређених програма едукације и образовања помогнемо да стекну знање и искуство које ће моћи да искористе", рекао је Маглаи.

Милошев је истакао да ЈКП "Чистоћа и зеленило" у овом тренутку може да прихвати више стотина корисника социјалне помоћи, односно особе које би радиле на уређивању града, пре свега када је реч о хигијени и зеленилу, али у зимском периоду и на чишћењу снега.

(Танјуг)

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести