Антић: ЕПС улаже милијарду евра за достизање еколошких стандарда ЕУ

- Електропривреда Србије ће уложити око милијарду евра до 2026. године да би се у потпуности ускладио рад ЕПС-ових постројења са стандардима ЕУ у области животне средине,

изјавио је данас министар рударства и енегетике Александар Антић.

Антић је изазио је очекивање да ће Србија веома брзо отворити преговарачко Поглавље 15 са ЕУ које се тиче енергетике.

Министар је посетио Термоелектрану Никола Тесла А у Обреновцу заједно са генералним директором Европске комисије за проширење Кристијаном Данијелсоном, шефом Делегације ЕУ у Србији Мајклом Девенпортом и в.д. директором ЕПС-а Милорадом Грчићем.

“Добро радимо тај део посла, направили смо изузетан напредак. Верујем да ћемо веома брзо отворити то поглавље”, рекао је Антић.

Он је казао да је видљив резултат направљен по питању реструктурирању Србијагаса и стварању обавезних резерви гаса, за шта смо добили све позитивне оцене.

Антић је рекао да је до сада ЕПС уложила око 200 милиона евра у заштиту животне средине.

ЕПС планира да уложи око милијарду евра у периоду од 2017. до 2026. године да би се у потпуности ускладио рад ЕПС-ових постројења са стандардима ЕУ у области животне средине.

Најважнији пројекти усмерени су на смањење емисија загађујућих материја у ваздух из термоелектрана, што укључује прашкасте материје, сумпорне оксиде и оксиде азота, али такође и на мере које доводе до смањења негативног утицаја рада ЕПС ових постројења на воду, земљиште и биодиверзитет.

Очекивати ефекти мера које ће ЕПС применити у области заштите ваздуха до 2026. године су смањење емисије оксида азота за око 46 одсто, сумпорних оксида за око 92 одсто и прашкастих честица за око 84 одсто у односу на 2013. годину.

У периоду од 2000. године до сада ЕПС је већ уложила око 200 милиона евра у заштиту животне средине.

Реализовано је 17 искључиво еколошких пројеката којима се подиже ниво заштите ваздуха, воде и земљишта у Србији.

Од тога је шест пројеката примењено уз подршку ЕУ, као једног од најважнијих партнера ЕПС-а у достизању европских еколошких стандарда.

ЕУ је кроз фондове предприступне помоћи ИПА издвојила донације од 58,85 милиона евра за електрофилтере, пречишћавање воде, стално мерење емисије заграђујућих материја у термоелектранама, безбедно одлагање пепела.

До сада је ЕПС уградио или реконструисао електрофилтере на 14 термоблокова, чиме су смањене емисије прашкастих материја, пројекти за смањење емисија азотних оксида урађени су на три блока, а један пројекат је у току.

План је да се пројекти денитрификације ураде и на још четири блока снаге већ од 300 мегавата.

Смањење емисија сумпорних оксида завршено је у ТЕ Костолац.

Значајне ефекте на бољу заштиту животне средине имају и модернизације и ревитализације термоелектрана којима се уградњом савремене опреме подиже ниво ефикасности блокова.

ЕПС око 70 одсто електричне енергије производи у термоелектранама.

У систему ЕПС-а ради укупно шест термоелектрана на лигнит, укупне снаге 4.302 мегавата.

Преосталих 30 одсто енергије ЕПС производи у хидроелектранама.
(Танјуг)

Очекујем грант од 50 милона евра за гасни конектор
- Изградња гасне интерконекције са Бугарском је веома важан пројекат за Србију, изјавио је данас министар енергетике Александар Антић изразивши очекивање да ћемо ускоро од ЕУ добити грант од око 50 милиона евра за тај пројекат.

“То је један од најважнијих пројекат за нашу енегетску сигурност. Грант који ту очекујемо, а који се надам да смо договорили, од скоро 50 милиона евра је заиста капиталан за нас и наша влада и Министарство енегетике је посвећемо реализацији тог пројекта”, рекао је Антић у ТЕНТ-у у Обреновцу, који је посетио заједно са генералним директором Европске комисије за проширење Кристијаном Данијелсоном.

Он је додао да ће Србија реализовати тај пројекат у роковима које смо дефинисали.

Очекује се да ће тај пројекат ући у ИПА финансирање за 2017. и да ће Србија имати оперативна средства већ у 2018. години, као и да ће у складу са динамиком неопходном за реализацију пројекта интерконектор бити оперативан 2020.

Генерални директор Европске комисије за проширење Кристијан Данијелсон је, такође, рекао да је изградња гасне интерконекције са Бугарском важан пројекат за Србију због диверсификације снабдевања гасом.
(Танјуг)
 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести