Б. Бошковић: Новим законом уводимо ред

Влада Србије новим законским решењима на измене и допуне Закона о пољопривредном земљишту жели да уведе ред у земљишну политику и то је компромис свих заинтересованих пољопривредника,

изјавила је данас министарка пољопривреде и заштите животне средине Снежана Богосављевић Бошковић.

Она је додала да је Министарство спремно да прихвати сваки амандман који буде у духу побољшања квалитета предложених измена Закона.

"Влада Србије и Министарство пољопривреде и заштите животне средине су одлучни да се успостави ред у земљишној политици. Ми желимо да земљиште које је државна својина и које је добро свих грађана буде искоришћено у складу са интересима грађана, а пре свега са интересима пољопривредника", оценила је она у Суботици.

Према њеним речима, готово 330.000 хектара земљишта не уђе у годишње програме локалних самоуправа за издавање у закуп, а од онога што уђе у закуп, око 240.000 хектара не буде излицитирано.

"Долазимо до невероватних података да се скоро 600.000 хектара државног пољопривредног земљишта не користи или се користи на недозвољен начин. Ако имамо у виду да је просечна цена закупа 189 евра по хектару, лако је закључити да држава губи преко 110 милиона евра годишње по овом основу, а пре свега пољопривреда Србије", рекла је она.

Министарство, тврди Богосављевић бошковић, то жели да промени предложеним изменама и допунама Закона о пољопривредном земљишту.

"Нећемо дозволити да се државни ресурс користи на неодговоран начин, да од њега имају користи појединци, поједине локалне самоуправе и појединци који су навикли да из године у годину само они, из само њима знаних разлога, имају привилегију да га користе", рекла је Бошковић.

Због тога је предложен закон у чијој припреми су, како је рекла, саслушани предлози и сугестије пољопривредника и њихових удружења.

Министарка је оценила да су у припреми тога закона били, како је указала, као никада раније, укључени сви заинтересовани који су имали прилику да кажу своје мишљење.

"Све што је могло да буде усвојено, а да не буде стајање на страну једне гране пољопривреде смо и усвојили. Желели смо да направимо компромис и између ратара и сточара и између пољопривредника централне Србије и Војводине, између малх и између великих", додала је она.

Министарка каже да ће последњу реч о закону дати посланици Скупштине Србије, а да очекује "конструктивну расправу.

"Све што се буде поднело у виду аманадмана, а што буде могуће, ми ћемо свакако бити спремни да усвојимо - оно што буде у складу и у духу побољшања квалитета предложеног закона", рекла је Богосављевић Бошковић.
(Танјуг)
 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести