Бајатовић: Јужни ток ће бити померен за годину, две

Гасовод Јужни ток ће се градити на овај или онај начин и око тога нема дилеме, изјавио је данас директор Србијагаса Душан Бајатовић и нагласио да није угрожено снабдевање Србије гасом.

Бајатовић је изразио очекивање да ће изградња Јужног тока бити померена за годину-две, док пројекат поново не заживи.Напоменувши да се чцесто поставља питање колико је Србија оштећена због обуставе Јужног тока, он је указао да је највећа штета ако Јужног тока не буде а да је укупан ризик Србије од тог пројекта, укупне вредности 2,2 милијарде евра, сведен на 30 милиона евра, што је добро за земљу.

"Ми смо у великом проблему ако се овај пројекат не реализује. Добро је што за сада функционише транзит преко Украјине, што Банатски двор фунцкионише и што је скоро пун и што домаћа производња износи 1,3 милиона кубних метара на дан", рекао је Бајатовић.
"Нисмо угрожени када је у питању снабдевање гасом", поручио је он, уочи панела о енергетици "Лидери у области енергетике", у оквиру конференције "Свет у 2015", која се одржава у београдском хотелу Метропол.

Подсетио је такође да су Србији враћене испоруке гаса из Русије у пуној мери, после поремећаја у испорукама гаса у Украјини, и навео да нисмо потрошили ни залихе из складишта Банатски двор, тако да смо и даље безбедни, ако дође до лошег сценарија у вези испоруке гаса.
Србији се, према његовим речима, тренутно испоручије девет милиона кубика гаса дневно из Русије, а имамо и 4,5 милиона кубика дневно за дужи период из Банатског двора, ако затреба, као и 1,3 милиона кубика из домаће производње, тако да Србија не може бити у кризи када је у питању најгори сценарио у испорукама гаса.

Бајатовић је истакао да је Гаспором Србији поново опростио 60 милиона евра камате за непреузете а уговорене количине гаса, те да је прошле и претпрошле године опростио 50 милиона и 70 милиона евра, и да би то требало имати у виду.Када је реч о гаранцијама у буџету за задужење Србијагаса, рекао је да их за идућу годину неће бити и да, ако желимо да спроведемо финансијску консолидацију Србијагаса, толеранција за плаћање гаса биће "нулта" од 1. јануара 2015.

Потрошачи који не плаћају гас ће, како је упозорио, или бити искључени или ће државна предузећа и она у реструктурирању морати да буду буџетирана и мораће да плаћају за гас Србијагасу.Бајатовић је казао и да ће цена транспорта гаса бити повећана са једног на три динара по метру кубном, што ће допринети додатним приходима Србијагаса.

Та средства ће, како је додао, наменски ићи искључиво за отплату дугова, односно да се смањи дефицит Србије, а планирано је и повећање мрежарине.
На томе ће се заснивати позитиван рад Србијагаса у наредном периоду, како би следеће године постали фирма која ће држави донети новац и корист, али под условом помоћи државе предузећима у реструктурирању и уз одржавање инвестиција, као и да сви који троше гас морају да плате, објаснио је он.
Имајући у виду и конкуренцију следеће године, када наступа либерализација тржишта гаса, мораћемо да се понашамо у складу са тржишним условима, поручио је Бајатовић.

(Танјуг)

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести