Бели хлеб месе и радници на црно

– Инспекција рада затекла је током ванредног надзора готово 30 одсто

радника на црно у предузећима која се баве производњом хлеба, пецива и колача – изјавио је министар за рад Александар Вулин, и поручио да ће инспектори рада наставити борбу против сиве економије.

Вулин, који је с инспекторима рада обишао једно предузеће у Младеновцу, апеловао је и на раднике да не избегавају инспекторе, већ да им допусте да их легитимишу, будући да ће на тај начин моћи да буду примљени у радни однос.

– Радник који ради на црно, који је непријављен, уколико га ми затекнемо и уколико нам се легитимише, биће решењем наших инспектора запослен и решењем наших инспектора његов послодавац ће морати да исправи своје погрешно чињење и да га прими у радни однос. Дакле, немојте избегавати наше инспекторе – поручио је Вулин.

Министар је нагласио да је Инспекција рада од 11. до 16. августа обавила ванредне надзоре у области радних односа као и безбедности и здравља на раду код 184 послодавца који се баве производњом хлеба, пецива и колача.

– Од 653 радника, 185, односно више од 28 процената, радило је без одговарајућег уговора, на црно – казао је Вулин.

По његовим речима, поднето је више десетина прекршајних пријава, а у 19 случајева је забрањена даља делатност због непоштовања прописа из безбедности на раду.

Вулин је навео да су поједини послодавци покушавали да радно неангажовање на одговарајући начин оправдају уговором о пробном раду, свесно заборављајући чињеницу да чак и у том случају радници морају да имају закључене одговарајуће уговоре.

Истичући да радници не треба да избегавају инспекторе, Вулин је навео да они нису криви за поступке послодаваца.

Вулин је нагласио да ће ванредни инспекцијски надзори бити настављени током лета, будући да су инспектори затекли велики број радника на црно.

Е. Дн.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести