Бесповратно до 2,5 милиона динара

Помоћница министра привреде за мала и средња предузећа Катарина Обрадовић Јовановић изјавила је да ће следеће недеље почети конкурс за програм који је намењен малим

предузећима.

– Програм је намењен микропредузећима и предузетницима који воде двојно књиговодство, као и задругама које су по последњем финансијском извештају за претходну годину категорисане као микро или мала предузећа – рекла је Катарина Обрадовић Јовановић. – У току је избор банака, јер тај програм представља комбинацију повољних банкарских кредита и бесповратних средстава.

Она је изразила наду да ће пет банака понудити добре услове кредитирања. Говорећи о условима која би предузећа требало да испуне да би била валидна на конкурсу, Катарина Обрадовић Јовановић је рекла да би предузећа требало да су основана најкасније 2012. године, јер је неопходан финансијски извештај за 2013. и 2014. годину.

– Могу бити у било којој делатности, сем малопродаје, с обзиром на то да се ради о производној опреми, и сем примарне пољопривредне производње – објаснила је она, и додала да је неопходно да претходно имају условно одобрен кредит код банке. – Концепт је такав да се за набавку опреме одређене вредности 70 одсто трошкова финансира из кредита, а 25 одсто из бесповратних средстава, а пет одсто је учешће самог предузетника. Уколико се купује скупља опрема, вредна више од десет милиона динара тако да премашује износ од 2.500.000 динара колика максимално може бити бесповратна подршка, у том случају предузетник може сам или кроз кредит да финансира остатак. Предузећа која на тај начин набаве опрему, имају обавезу да не отуђе та средства у наредне две године.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести