Без инфраструктуре инвеститори не долазе

Општине које брину о привреди привлаче двоструко више инвестиција. Председник Управног одбора Националне алијансе за локални економски развој НАЛЕД Горан Ковачевић

 оцењује да општине морају да брину о кључним потребама привреде, а то су једноставан приступ подацима и документима, као и предвидивост финансијског оптерећења.

– Лоше је када у некој локалној самоуправи трошкови пословања падну 30 одсто, а истовремено у другој порасту три пута – наглашава Ковачевић. – Ништа што локалне самоуправе обезбеђују привреди не сме да буде бесплатно, али цена мора да буде адекватна пруженој услузи. Оно што општине зараде требало би да уложе у инфраструктуру, али и да не забораве на наизглед мање битне ствари, које могу створити трошак привреди ако не постоје, а то су превоз за раднике или смештај у вртићу за њихову децу.

Подаци показују да су локалне самоуправе које системски брину о потребама привреде успешније у привлачењу страних и домаћих инвестиција. Председник Скупштине Војводине Иштван Пастор истиче да покрајина располаже значајним ресурсима за јачање локалног економског развоја, а то су пре свега људи и знање.

По његовим речима, општине у Војводини које имају добре канцеларије за локални економски развој без ангажовања спољних консултаната обезбедиле су 193 милиона евра донаторских средстава, док су оне које су ангажовале консулатанте привукле 149 милиона. Такође, тврди, општине које имају сертификат НАЛЕД-а о повољном пословном окружењу у просеку годишње реализују седам инвестиција наспрам 3,3, колико стигне у оне без сертификата.

Протекле две године кроз различите програме Министарства привреде реализовано је око 100 пројеката општина у Србији. Осим индустријских зона у локалним срединама, грађене су трафостанице, сређиване улице, паркови, базени, расвета... Међутим, за све то било је потребно ангажовање самих локалних самоуправа, које су свесне тога да им је то неопходно да би страни инвеститори дошли.

Јер, они долазе само тамо где је инфраструктура комплетна – где су урађени путеви, хале и обезбеђена вода, струја и гас. Без тога инвеститори неће доћи, а има оних који јесу заинтересовани да улажу у неке српске општине и управо их изостанак основних услова спречава у томе.

Љ. Малешевић

Јавно-приватно партнерство у повоју

Општине би велике шансе и могућности могле добити кроз реализацију пројеката јавно-приватног партнерства, а то је код нас још увек у повоју. Наиме, јавно-приватно партнерство отвара велике могућности за инвестиције, како на локалном и регионалном нивоу, тако и националном, али је примена тог механизма комплексна и тражи да се људи код нас едукују за његову реализацију и да га приближе локалним самоуправама да би га оне реализовале и себи омогућиле бржи развој па самим тим и већи број инвестиција, које би довеле до већег броја запослених.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести