Безвизни режим са Кином и авиолинија за још снажнију сарадњу

Најава безвизног режима за српске и кинеске држављане који треба да се успостави до краја године и увођење директне авио линије између Београда и кинеске престонице, допринеће још бољем развоју

привредне и туристичке сарадње Србије и Кине, оцењено је на данашњој Економско-трговинско-туристичкој конференцији Србија-Кина.

Скуп је организован поводом посете државно-привредне делегација кинеске провинције Гуандонг Србији с циљем  да се спроведу и конкретизују сви договори постигнути током недавне посете кинеског председника Србији Си Ђинпинга.

Амбасадор Кине у Србији Ли Манчанг изјавио је да посета државно привредне делегације кинеске провинције Гуандонг није прва, након посете кинеског председника Србији, али је најмасовнија, будући да их има више од 70.

Међу њима су поред званичника  и представници највећих компанија у тој провинцији из различитих области попут сектора хемијске индустрије и фармације, индустрије грађевинског материјала, дрвно-прерађивачке, аутомобилске, машинске, електронске, прехрамбене индустрије, туризма, трговине, услуга, логистике, издаваштва, инвестиција, ИТ-ја...

Он је нагласио да је Гуандонг најразвијенија провинција у Кини и да су њени представници отворени за сарадњу са представницима српских предузећа.

Помоћник министра привреде Владимир Петровић изјавио је да је Кина једна од најзначајнијих политичких и економских партнера Србије и да је то доказано многобројним пројектима који су до сада договорени.

Сигуран сам да ће кинеске компаније из ове провинције наћи интерес и да ће у многим областима бити конкретизована сарадња, истакао је он и додао да је Србија прва земља у централној и источној Европи која је добила статус стратешког партнера Кине и да је сарадња две земље подигнута на највиши ниво у свим областима.

Према речима Петровића, вредност до сада реализованих пројеката и оних који се реализују са кинеским партнерима је преко 3,1 милијарди евра.

Оваквим скуповима, како је додао, могу да се конкретизују до сада постигнути договори.

Заменик генералног менаџера Привредне коморе Србије (ПКС) Михајло Весовић казао је је да је веома важно да се досадашња успешна сарадња Србије и Кине у области инфраструктуре и саобраћаја пренесе и на друге области попут пољопривреде, фармације, ИТ сектора , дрвно прерађивачке индустрије ... а да посебно потенцијала има у области туризма.

"Очекујемо да ова сарадња пређе на директну сарадњу између компанија", поручио је он и додао да ће се добра сарадња између две земље укидањем виза и успостављањем директног лета са Пекингом још више учврстити.

Извршни директор Привредне коморе Београда Светозар Крстић рекао је да ће се и та инстутуција залагати за још боље економске односе и да буде још више на услузи српским и кинеским компанијама како би се ојачала сарадња.

Заменица гувернера Гуандонг провинције Жао Јуфан навела је да су Кина и Србија увек били важни пословни партнери и да је после посете кинеског председника сарадња између две земље подигнута на свеобухватни стратешки ниво и сарадњу у свим сферама.

Она је додала да је провинција Гуандонг једна од 15 провинција која је задужена за јачање сарадње Кине и Централне и Источне Европе где је посебан акценат стављен на Србију.

"Главни задатак је да се спроведу у пракси сви договори постигнути у економској и трговинској сарадњи", казала је она и додала да кинеска предузећа добро сарађују са српским.

Према њеним речима, од јануара  до августа ове године обим трговинске размене Србије и Кине достигао је 100 милиона долара, а у томе у провинција Гуандонг учествује са 26, 5 одсто.

У последње време, додала је, повећан је за 11, 7 одсто број Срба који долазе у ту провинцију док је број Кинеза који долазе у Србији већи за седам одсто.

До сада је како каже, Гуандонг посетило чак 50.000 људи из Србије, а преко 9.000 грађана је из провинције дошло у посету Србији.

"Кина жели да искористи иницијативу Један појас-један пут, а Србија је главна земља на том путу и искрен је наш пријатељ, а у Централној и Источној Европи је наш стратешки партнер", рекла је Јуфан и додала да Кина има производе који су потребни Србији, али и обратно.

Гуандонг увози како је казала, робу у великој вредности и Србија ту може наћи своје место.

Она је навела и да су фирме из Кине инвестирале у иностранству 10, 6 милијарде долара.

"Желимо да унапредимо саобраћајне, логистичке везе, да тргујемо и да заједно учествујемо у промету робе у међународним оквирима, а такође и да ојачамо туристичке везе", истакла је она.

Данас је потписано и неколико споразума о сарадњи у разним областима, међу којима је и туризам, а представљен је и Српско-кинески индустријски парк.

Гуангдонг провинција је најдинамичније економско подручје са БДП-ом од 838,60 милијарди долара у 2014.Има 105 милиона становника, главни град је Гуангџоу, а привредно чвориште је град Шенџен.
(Танјуг)
 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести