Биће гаса да презимимо

Иако је Русија прекинула испоруку гаса Украјини због неплаћања тог енергента, грађани Србије не треба да брину да ли ће га за наше тржиште бити. То су у више наврата рекли

надлежни у држави, а сасвим је извесно да се ситуација из 2009. године, када је наша земља, због спора Русије и Украјине, остала потуно без природног гаса, не може поновити јер је изграђено подземно складиште у Банатском Двору, које је пуно.

Да Србија има апсолутно сигурно снабдевање гасом за ову грејну сезону више пута је рекао министар енергетике Александар Антић, који је истакао да је складиште гаса у Банатском Двору пуно, да Србија има јасно дефинисане уговоре с Русијом о снабдевању гасом те да грађани, привреда и даљински системи грејања немају разлога за бригу о снабдевености гасом. И потпредседница Владе Србије Зорана Михајловић истакла је да је уверена у то да Србија неће имати проблема у снабдевању гасом након што је „Гаспром” укинуо испоруке тог енергента Украјини. По њеним речима, Влада Србије ће, као и прошле и претпрошле године, када је било назнака проблема у вези с енергетском безбедношћу Србије, водити рачуна о тме да осигура снабдевеност.

Секретар Одбора за енергетику у Привредној комори Србије Љубинко Савић је недавно рекао да се у гасном сектору на време испоручују уговорене количине и редовно измирују  обавезе, да је складиште природног гаса у потпуности попуњено и спремно за евентуалне непланиране прекиде у снабдевању те да су те количине гаса, уз домаћу производњу, довољне за широку потрошњу, односно домаћинства и приоритетне потрошаче. 

По речима председника Скупштине Удружења за гас Србије Војислава Вулетића, то што се сада дешава није ни приближно ономе од пре неколико година, када је била обустављена испорука гаса Европи преко Украјине, кад је Србија остала без гаса. Он истиче да гас из Русије ка Србији иде редовно и да, бар за сада,  нема најава да би се нешто могло променити.

– За разлику од 2009. године, сад имамо подземно складиште у Банатском Двору из којег се дневно може произвести око 4,5 милиона кубних метара гаса – каже Вулетић. – Складиште је пуно, у њему је више од 400 милиона кубика природног гаса, а те количине довољне су за снабдевање топлана и приоритетних корисника и дуже од 60 дана.

Д. Млађеновић

 

Прекид испоруке само у Украјину

Војислав Вулетић је указао на то да транзит гаса из Русије ка Европи преко Украјине иде редовно, да је стопирана испорука гаса само за тржиште Украјине те да треба очекивати да ће садашња ситауција бити брзо превазиђена.

– Уговор о снабдевању Украјине гасом постигнут је између „Гаспрома” и Европске уније и испоручене количине тог енергента се редовно плаћају. Сада је вероватно дошло до кашњења у плаћању, али би требало очеквати да ће тај проблем брзо бити решен – казао је Вулетић.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести