Биће прихваћена понуда Американца?

Амерички инвестициони фонд „Колбек капитал” доставио је највишу понуду за куповину 58 одсто „Телекома Србија”. „Колбек” је понудио 1,47 милијарду евра, што је, по

незваничним потврдама, око 170 милиона евра више од понуде следеће по висини. 

Како се такође незванично може сазнати, држава понуду „Колбека” сматра „задовољавајућом”.

„Колбек капитал менаџмент” су 2009. године основали Џејсон Колодн и Џејсон Бекман, бивши инвестициони банкари у „Голдман–Саксу”. Компанија се углавном бави улагањима у медијске компаније, а једна од најекспониранијих инвестиција им је био филмски студио „Релативити медија”.

Главни инвеститор у „Колбеку” је амерички милијардер Рон Буркл, познат и по свом покушају да откупи познати холивудски филмски студио „Мирамакс”. „Форбс” га је прошле године ставио на 633. место листе најбогатијих људи света с процењеном вредношћу имовине од 2,9 милијарде долара.

Буркл се специјализовао за преузимање компанија које лоше послују, понајвише у сектору супермаркета, дистрибуције и прехране. Заједно с глумцем Ештоном Кучером основао је инвестициону кућу „А-грејд”, која улаже у старт-ап компаније, а међу њеним улагањима нашао се и познати сервис „Аирбнб”.

Како је недавно саопштио министар телекомуникација Расим Љајић, за куповину „Телекома Србија” пристигло је шест понуда, а за мање од две недеље ће бити познат победник. Детаљи понуда нису објављени, с тим што је Љајић потврдио да ће нови власник морати да издвоји 70 милиона евра за социјални програм.

По медијским наводима, понуде су доставили „Адвент интернационал”, ЕБРД, „Мид Еуропа партнерс”, „Абу Даби инвестмент аутхорити”, „Колбек” и „Телеком Словеније”.

Е. Дн.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести