Богосављевић Бошковић: Исплата субвенција од данас

Министарка пољопривреде Снежана Богосављевић Бошковић најавила је да ће данас почети исплата премија и субвенција и то најпре премија за млеко.

Богосављевић Бошковић је за РТС казала да је уредба усвојена и да ће данас почети исплата премија за млеко, после чега ће уследити и исплата субвенција за сточарску производњу.

Разлог кашњења у исплатама субвенција, како је објаснила министарка, јесте пресељење Управе за аграрна плаћања из Шапца у Београд, а што је био услов за добијање средстава из фондова ЕУ, како би се обезбедила боља комуникација и боље функционисање.

"У наредном периоду ће се наставити нормална динамика исплата субвенција. Каснили смо због пресељења Управе за аграрна плаћања из Шапца у Београд, јер сад наступа нова фаза у финансирању пољопривредника и у наредном периоду ће бити обезбеђена и средства из фондова ЕУ", навела је Богосављевић Бошковић прецизирајући да ће Србија добити средства из ИПА фондова која ће усмерити ка пољопривредницима.

Говорећи о помоћи у семену и ђубриву за пролећну сетву, а која је обезбеђена из средства ЕУ, министарка је напоменула да је јуче започета друга фаза помоћи пољопривредницима који су претрпели штете у поплавама, а да је у претходном периоду помоћ добило 10.000 газдинстава.

"У наредних месец дана још 7.700 газдинстава добиће помоћ. Ради се о изузетно вредној помоћи за коју је важно да је пољопривредници добију на време како би на време засејали њиве", истакла је Богосављевић Бошковић и додала да ће у наредном периоду бити уручени пакети помоћи у пластеницима, а иза тога и ситна механизација.

Министарка је најавила и да је све спремно за отварање Националне референтне лабораторије, да се сада раде контролне анализе биљног материјала и да је остало само да се утаначи тачан датум отварања.

"Стаћемо у раме са најсавременијим лабораторијама. Припремили смо све да ове године почне са радом и Лабораторија за анализу сировог млека", рекла је Богосављевић Бошковић.

Она је позвала велике компаније и оне који откупљују пољопривредне производе да се одговорно понашају и да гарантују пољопривредним произвођачима предвидиво пословање.

"Ми не можемо да утичемо на тржиште и односе на њему, али морамо да заштитимо пољопривредне произвођаче макар и на овај начин. Ако велике компаније од државе очекују да имају повољан послован амбијент, тако и ми за наше пољопривредне произвођаче очекујемо поштен уговорни однос", рекла је Богосављевић Бошковић.
(Танјуг)

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести