Борд директора ММФ-а потврдио Србији позитивну оцену

Борд извршних директора ММФ-а потврдио је на данашњем састанку у Вашингтону позитивну оцену Србији након треће ревизије аранжмана. Комплетирање

треће ревизије ставило је Србији на располагање укупну суму од око 627 милиона евра, док је укупна вредност трогодишњег програма који Србија има са ММФ-ом око 1,2 милијарде евра.
Председавајући у Борду извршних директора ММФ-а и заменик директорке те институције, Мин Жу, изјавио је тим поводом да програм са Србијом даје добре резултате.

"Економија наставља да се опоравља, на бази јачања јавних финансија, решавања структуралних слабости и унапређивању пословне климе", рекао је Жу.
Он је, међутим, упозорио да ризици остају.
"Посвећеност пуној импламентацији програма је неопходна како би се постигли циљеви и одржала макроекономска стабилност, успоставила одрживост јавног дуга и ојачао потенцијал за раст", навео је он.

Према његовим речима, фискални резултати који су бољи од очекиваних за ову годину дозвољавају да се реше нагомилане обавезе из прошлости, али и скромно и таргетирано повећање плата и пензија у 2016. години.
Истовремено, да би се окренуо тренд јавног дуга, и да би он кренуо да се смањује, захтева структурално прилагођавање од око 1,5 одсто БДП-а у 2016. и 2017.
"У том смислу, друга фаза оптимизације јавног сектора мора да се припреми и да се примени експедитивно", рекао је Жу. 

Према његовим речима, да би се побољшао потенцијал за раст Србије, пројекције јавних инвестиција морају да буду добро планиране, а приоритети одређени. Он је указао да то мора да има ослонац у студијама изводљивости и анализама фискалних ризика, како би се осигурало да ће ти пројекти допринети расту, без стварања прекомерног јавног дуга.
"Фискална консолидација је обезбедила простор за значајне монетарне олакшице", рекао је он и додао да контекст нестабилног окружења захтева опрезну монетарну политику. 

ММФ је поздравио политику Народне банке Србије, која подразумева режим циљане инфлације и флаксибилног курса.
Жу је навео да је напредак финансијског сектора охрабрујућ, те да су завршене специјалне дијагностичке студије највећих банака у Србији снажно допринеле стабилности тог сектора.
Он је додао и да ће стратегија за решавање ненаплативих кредита у Србији помоћи да се канали за кредитирање ослободе и да се смање рањивости.
"Имплементација и идентификација структуралних реформи је кључна за смањење фискланих ризика и подршку компетитивности и расту", рекао је Жу, пише у саопштењу ММФ-а.

 На пример, то је важно, како је рекао, због предузимања одлучније активности на имплементацији обавеза у области великих државних предузећа, посебно у области енергетике и саобраћаја, као и благовремено решавање предузећа у портфолиу Агенције за приватизацију.
Власти у Србији већ су се изјаснили да желе да трогодишњи стенд бај аранжман закључен са ММФ-ом буде из предострожности, што значи да немају намеру да повлаче тај новац.

Стенд бај аранжман из предострожности Србија је са Међународним монетарним фондом закључила у фебруару ове године, а укупна вредност трогодишњег програма је око 1,2 милијарде евра.

(Танјуг)

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести