Бош запослио све ђаке из дуалног програма

У Години предузетништва највише су реализовани кредити у којима је делом учествовала и држава за куповину нове опреме за предузећа, каже Марко Чадеж.

Најслабија реализација била је код зајмова за покретање бизниса, изјавио је председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж.У кредитима за набавку опреме, како каже, држава је учествовала 30 одсто са грантовима, док је преосталих 70 одсто био кредит банке. Појашњава да је прошле године потписано 8.000 уговора, а да је око 10.000 људи прошло обуку.

„Година предузетништва даје важан резултат, а то је да Србија размишља о предузетништву. Реализовано је око тридесетак програма за започињање новог бизниса, за опрему, за текућу ликвидност”, појашњава Чадеж.Додаје да је задатак Привредне коморе Србије да повеже привреду са финансијским институцијама, укаже на то које кредитне линије одговарају, како да пронађу нова тржишта, направе бизнис план.

Чадеж каже да је важно да се настави промовисање предузетништва, да се настави мењање свести да се посао не чека већ да се ка послу иде и да се посао ствара идејама и креативношћу.Говорећи о дуалном образовању он је рекао да је ПКС пре годину и по кренула са иницијативом, заједно са Владом Србије и Министарством продсвете, да се уведе дуално образовање.

„Када погледате пилот-пројекте, у то време 900 ђака је похађало нови модел дуалног образовања - школовали се и у школама и у компанијама. Компанија Бош у Пећинцима је запослила све ђаке који су били у оквиру тог програма”, нагласио је Чадеж.Он је додао да је најважније да се донесе законски оквир који ће омогућити да део стручних школа пређе у дуално образовање.

Е. Дн.
 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести