Бошковић: Ефикасније располагање земљиштем и оштрије казне

- Измене и допуне закона о пољопривредном земљишту од данас су у јавној расправи која ће трајати три недеље, а циљ нових законских решења је ефикасније располагање земљиштем и оштрије казне,

изјавила је министарка пољопривреде Снежана Богосављевић Бошковић.

Она је Танјугу рекла да се ради о изузетно важном закону чији је основни циљ рационалније и ефикасније располагање овим природним ресурсом, као и оштрије кажњавање оних који злоупотребљавају и узурпирају пољопривредно земљиште.

Богосављевић Бошковић је подсетила да се од расположивих 490.000 хектара обрадивог државног земљишта у закуп годишње издаје око 250.000 хектара и од тога се остварује годишњи приход од готово 50 милиона евра.

"Јасно је да се скоро половина расположивих обрадивих површина државног земљишта не излицитира, а такође један део узурпирају НН лица који користе земљиште, а не учествују у поступку јавног надметања и не плаћају надокнаду", навела је министарка.

Она је истакла да се због тога губе значајна средства која у укупним приходима оствариним од издавања земљишта у закуп учествују са чак трећином.

- Предлог закона, казала је она, утврђује и нови период издавања земљишта у закуп и продужетак са досадашњих 20 на 25 година, што ће допринети сигурности закупаца за веће и дугорочније инвестиције”.

Предлог је да се пољопривредно земљиште које није издавано у закуп најмање три године да на бесплатно корисћење на период од пет година.

Министарка очекује да се предлог закона о пољопривредном земљишту нађе на јесен у скупштинској процедури.
(Танјуг)

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести