Буџет за пољопривреду мањи за четири милијарде динара

Ребалансом буџета предвиђено је смањење средстава за пољопривреду од око четири милијарде динара, а то су средства која су била намењена за пројекте који не могу да буду реализовани у овој години, изјавила је јутрос

министарка пољопривреде Снежана Богосављевић Бошковић.
Она је за ТВ Пинка навела да пројекти нису могли да буду релаизовани, јер након формирања владе и новог министарства, процедуре нису могле да буду завршене. Пројекти ће, како је рекла, бити реализовани наредне године, а повучена средства ће бити усмерена у друге намене.

Министарка је додала да ребалансом није предвиђено смањење субвенција, ни подстицаји, ни премије у пољопривреди. "Премије за млеко ће бити исплаћене у складу са важећим законом. У овој години су само по основу ове мере пољопривредницима исплаћене премије од 3,8 милиајрди динара".
Она је додала да смо "исплатили премије за четврти квартал 2013. године, први и други квартал 2014. и тренутно исплаћујемо премије за трећи квартал, за који се захтеви подносе до 15. октобра, а сви ће бити испалћени накасније до 15 новембра".

   Председник Русије Владимир Путин се приликом посете Србији, договорио са нашим званичницима о даљој либерализацији трговине пољопривредно-прехрамбеним производима. Сада смо добили могућност да се на режими слободне трговине нађу и поједине врсте сира, за које постоји велико интересовање наших произвођача, казала је министарка.

"О томе смо претходно разговарали у Москви, са руским министром пољопривреде, где смо добили подршку за повећање асортимана производа у слободном режиму, које укључује и уситњено месо", навела је она, указујући да то производњу меса чини исплативијом.
"Наше стручне службе су у потпуности спремне да контролишу следљивост сировина за исхрану животиња, што тражи руска страна, добили смо позитиван одговор. То је омогућило и да се са Русима договори убрзавање извозних процедура, за које је некада било пторебно две до три године, а  наше службе ће обезбедити здравствену исправност, безбедност и квалитет производа", рекла је она.

Богосављевић Бошковић је предочила да су многи странци заинтересовани за наше производе, али да ми немамо довољно капацитета, јер сада имамо на располагању, не само руско, већ и кинеско тржиште које је заинтересовано за увоз великих количина јагњећег и јунећег меса.
Она је подсетила и да за тржиште ЕУ, већ годинама извозимо мање од једне цецтвртине од могуће квоте. Министарка је навела да су странци заинтересовани и за наше пољопривредне комбинате, за организовање заједничке производње или јавно-приватно партнерство.

Она је подсетила да је сточарство у Србији деценијама запостављно и да се сточни фонд доста смањо, што се не може преко ноћи поправити.
Бошковићева је најавила да се у наредном периоду очекује доношење закона о преџетвеном финансирању, развоју одрживог рибљег фонда, развоју ловства, као и сету закона о безбедности хране.

(Танјуг)

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести