Чадеж: Ускоро инвестиције "Тениса" у Србији

Ефекти улагања немачког произвођача меса "Тенис" у Србију очекују се почетком следеће године, а сама рализација инвестиције, вредне 420 милиона евра, ускоро би могла да почне,

изјавио је председник Привредне коморе Србије (ПКС) Марко Чадеж.

Подсећајући да су преговори са "Тенисом" почели пре пет - шест месеци, Чадеж је рекао да је та инвестиција стратешки важна за Србију.

"'Тенис' овде отвара своје фарме и интензивно развија кооперације, помаже српским фармерима да производе, гаје свиње које се откупљују, прерађују и извозе готове производе из Србије", рекао је Чадеж за магазин "Бизнис".

Он је изразио очекивање да ћемо већ почетком следеће године имати прве кооперанте и прве готове производе.

"На јесен ћемо имати прве свиње са тих фарми. Немачка индустрија 'Тенис' кроз ову инвестицију повећава потенцијале наше производње и извоза свињског меса из Србије", истакао је он.

Чадеж је додао да се још воде преговори о начину на који ће та компанија моћи да добије подстицаје, али да мисли да тај посао неће захтевати велике субвенције.

"'Тенис' има јасан и дефинисан пројекат, зна шта и како треба да реализује у Србији, а Влада Србије, и посебно кабинет премијера, јако добро и вредно раде и пружају пуну подршку овој инвестицији", рекао је Чадеж.

Он је најавио да ће "Тенис", у сарадњи са Пољопривредном школом у Новом Саду и уз помоћ једне немачке организације, формирати академију на којој ће школовати кооперанте и где ће српски фармери стицати потребно знање.

Чадеж је, говорећи о модернизацији коморског система Србије, истакао да би на јесен требало да буде усвојен закон о привредним коморама, чија би примена, како је рекао, требало да почне 1. јануара 2016.

"То ће омогућити да већ у првој половини 2016. године имамо јединствен и ефикасан коморски систем. Јака привредна комора је веома важна, поготово за земље које желе да развијају извозно оријентисану привреду. Извоз је главни извор раста и ја не видим другу развојну опцију за српску економију", рекао је председник ПКС, додајући да се на реформама ради са супервизорима из Аустрије.
(Танјуг)
 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести