Чепурин: Брзо одлучите шта ћете с гасом

– Земље Балкана морају да се ускоро определе како ће се снабдевати гасом – поручио је руски амбасадор у Београду Александар Чепурин. Он је рекао да одлука мора бити донета

у наредним месецима.

– Нови правац, заједно са Северним током, биће преко територије Турске, а коначно одредиште биће на грчко-турској граници – истакао је Чепурин отварајући конференцију у Београдској пословној школи.

По његовим речима, прелиминарни договор је да се изграде четири цевовода, од којих би први требало да буде завршен 2016. године.

– Гас ће ићи јужном маршрутом, преко Турске, доћи ће до границе с Грчком, и тада ћемо се договарати с Европском унијом – објаснио је он.

Сада земље, како је указао, укључујући оне у региону Балкана, треба да се определе како ће се даље снадбевати.

– Кључно је у наредним месецима, у периоду од пола године до годину, определити се како да гас долази до крајњег потрошача – истако је руски амбасадор.

Он је напоменуо да је важно одредити три ствари – испоруке морају бити поуздане, треба обезбедити потребне количине које ће регион добијати, и као треће, потребно је утврдити прихватљиве цене.

Чепурин је упозорио на то да данашња ситуација у геополитичком смислу уопште није лака.

По његовим речима, искуство Јужног тока није успело те треба „своје интересе освестити и играти активно своју улогу, пробијати бирократски и политички зид”.

– Када будемо превазишли те зидове, трудићемо се да бранимо своје националне интересе, али и заједничке економске интересе и интересе велике Европе – закључио је амбасадор Чепурин.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести