Црногорске фирме желе да купе наше

Министар привреде Жељко Сертић каже да је пет црногорских компанија заинтересовано за приватизацију осам српских предузећа.

– То ће бити једна од најважнијих тема на којима ће се радити у будућности – рекао је он на конференцији за новинаре с црногорским колегом Владимиром Каварићем, након потписивања Протокола са заседања Мешовите комисије за економску сарадњу између Србије и Црне Горе. – Имамо пет компанија из Црне Горе које су заинтресоване за осам предузећа из Србије у процесу приватизације, и то може бити један од модела на којима ћемо у наредном периоду радити.

Сертић је у „Палати Србије” рекао да је у фокусу био економски развој двеју земаља те да је, по подацима Завода за статистику, размена с Црном Гором прошле године износила 618 милиона евра, од чега је извоз био 568 милиона, а увоз 50,6.

Постоји много простора за даље унапређење економских односа јер су нам циљеви – макроекономска стабилност и привлачење инвестиција – исти и компатибилни, оценили су Сертић и Каварић.

– И у оквиру ЦЕФТЕ, и у оквиру свих наших односа, има много простора за ширење сарадње, поготово што је Црна Гора у многим преговарачким поглављима корак испред нас – казао је Сертић.

По његовим речима, билатерална сарадња Србије и Црне Горе може бити и већа, без обзира на то што је Србија у суфициту у трговинској размени.

– Постоји простор за даљи развој сарадње, за ширење робе и услуга које компаније из Црне Горе производе и пружају овде у Србији, али и да наша предузећа учествују у више пројеката –рекао је Сертић.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести