Да „Есмарк” не потроши сировине па утекне

Коначна одлука о томе да ли ће америчка компанија „Есмарк”, након вишенедељних, по многима, веома тешких преговора, постати већински власник „Железаре Смедерево” биће позната у уторак у 9 сати.

Након прекјучерашње последње понуде Владе Србије, „Есмарк” је касно прексиноћ доставио контрапонуду која ће бити размотрана до ујутру.

Без обзира на то какав ће бити исход тих преговора, „Железара” ће наставити да ради, поручио је раније премијер Александар Вучић, истакавши да ће у то уложити „последњу кап зноја”.

Вучићев „план Б” је ангажовање менаyмента који би чиниле особе које добро познају ту област – да набављају сировину и продају челик. А све би било рађено под пуном контролом државе.

Није познато шта је била последња понуда Владе Србије, као и ни шта садржи контрапонуда „Есмарка”. Није познато ни где је „запело”.

По речима премијера Вучића, држава је уложила све што је могла у те преговоре. Он је казао да Србија од те америчке компаније тражи гаранције да неће напустити Србију након што потроши наше сировине.

Медији су пренели да је Влада Србије тражила и да има увид у сваку исплату и уплату „Железаре”. Такође, писало се и да је Србија тражила да у случају било каквог спора на томе буду ангажовани домаћи судови,а не међународна арбитража.

С друге стране, Американци наводно нису пристали на полагање гаранције од 20 милиона долара, које је тражила Србија, а од Владе Србије траже гаранције за кредит од 200 милиона долара.

У недостатку правих информација, различити извори пласирају различите информације о могућем исходу преговора с „Есмарком” – до тога да су они већ окончани повољним исходом.

Саговорник Тањуга, близак Владиним изворима, рекао је раније да, међутим, још није дошло до приближавања ставова између Владе Србије и „Есмарка” и да, по свему судећи, „Есмарк” нема логистику, односно људе преко којих би могао набавити сировине по повољнијој цени, од чега ће у великој мери зависити пословање и судбина „Железаре”. Да би се сировине за „Железару” набавиле по повољнијој цени, потребно је наручити већу количину и издвојити у старту више новца.

„Есмарк” изгледа нема ни довољно новца, с обзиром на то да тражи од Владе Србије да буде гарант кредита од најмање 200 милиона евра, који би та компанија узела ради улагања у челичану.

Истовремено, Влада Србије од „Есмарка” тражи чврсте гаранције да ће обезбедити производњу у наредних пет година, не желећи да се догоди да „Есмарк” напусти Смедерево када потроши постојеће сировине у „Железари” вредне око 90 милиона долара.

Од „Есмарка” се заправо очекује да има реалан бизнис-план за набавку сировина, квалитет робе, дистрибуцију, пласман, као и да обезбеди нова тржишта, да би се могао тиоствари предвиђени профит након покретања друге високе пећи.

Очекује се такође да „Железара” под менаyментом „Есмарка” производи месечно између 170.000 и 180.000 тона, док сада челичана производи око 350.000 тона годишње.

Е. Дн.

 

Потребно 900 милиона долара

Процењује се да ће укупни трошкови „Железаре” у 2015. износити око 900 милиона долара, на пример за сировине, плате, енергенте, транспорт и све друго, али и да ће у наредном периоду укупни трошкови премашити милијарду долара годишње.

Захтев Владе Србије је и да „Есмарк” не отпушта раднике, којих има нешто више од 5.000, већ да тај број буде смањен природним одливом, одласком у пензију око 250 радника током ове године.

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести