Да туристи донесу две милијарде евра

– Циљ нам је да од туризма кроз пет година узимамо две милијарде евра годишње – рекао је премијер Александар Вучић на отварању 39. сајма туризма у Београду.

Он је на Београдском сајму рекао и да би у сарадњи с Црном Гором, а у комплементарној понуди, две земље могле да од туризма приходују и више од милијарду и по евра годишње.

Како је навео, ми, уз Црну Гору, БиХ и Македонију, можемо понудити много тога, пре свега иностраним туристима, и то нешто ново. Јер, како је рекао, раст туризма у свету је око четири одсто годишње, у Европи око два, а код нас је то 13 одсто.

– Раније нисмо умели да видимо где су нам потенцијали, а сада бележимо укупан раст броја ноћења, повећање броја домаћих туриста, туриста из Русије од 5,5 одсто, а из Кине од 12,9 – навео је премијер, и у том смислу поменуо да ће убрзо бити успостављене директне авионске линије с Кином, тачније, да ће то бити након посете председника Србије тој земљи крајем марта, а да ће онда уз увођење безвизног режима раст броја туриста из Кине бити још повећан.

Он је навео и да ће Мађарска давати посебне улазне дозволе за Кинезе на 48 сати, тако да ће у ту земљу из Србије кинески туристи моћи лакше да уђу на „сити брејк”, и да тако проведу два дана, од чега ће користи имати обе земље.

Разговара се озбиљно, додао је, и с тур-оператерима из Русије, а евидентно је да је све више гостију са запада и тај се број за последње три године увећава десет одсто годишње.

Вучић је поменуо и ваучере за летовање грађана у Србији, наводећи да је тиме оживео домаћи туризам.

– Некад су се мени и министру Расиму на ту идеју смејали – приметио је Вучић, додајући да је за идеју чуо од словачког премијера Роберта Фица, који му је рекао да су и Србија и Словачка земље без мора те да зато морају да имају другачију туристичку понуду, али и да своје грађане увере да је лепо одмарати се у својој земљи.

– Оживели смо нашу туристичку привреду – рекао је Вучић, апострофирајући топлички крај, Луковску и Проломску бању, и подсетивши на то да је ове године за ваучере издвојено 70 милиона динара више него претходне, а да је и интересовање два пута веће у односу на прошлу годину.

Вучић је рекао да Београд постаје најважнија „сити брејк” дестинација, приметивши да је за то заслужан и градоначелник Синиша Мали, између осталог и зато што, како је навео, у главном граду тренутно има 470 јавних градилишта, а пре три године су била само 54.

– Београд постаје град кранова, дизалица и радника – приметио је он, и истакао да Влада то жели и за Нови Сад, Ниш и друге градове у Србији јер ће само тако ће моћи да се говори о већем напретку.

Е. Дн.

 

Добра зарада

– Србија је прошле године од туризма зарадила 1,042 милијарду евра – изјавио је премијер Александар Вучић. – То је 200 милиона евра више од Црне Горе. Црна Гора има предивно море, планинске венце, Скадарско језеро, све што једна прелепа земља може да понуди. Србија се није никад истицала туризмом, то није најважнија привредна грана, али смо у 2016. години зарадили 200 милиона евра више од Црне Горе од туризма.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести