Далеко су од нас и јефтини квадрати на Егејском мору

Домаћи трговци и посредници на тржишту неректнина жале се на малу тражњу и константни пад промета. Новина је да има заинтересованих купаца за квадрате, али не у Србији већ у Грчкој.

Понуда прилична и станова  у Солуну или на Халикдикију, где су омиљена летовалишта наших људи. Интересовања има чак толико да је Алфа банка понудила и кредит за куповину некретнина у тој земљи

Шта чека купце и да ли је прави тренутак да се инвестира у Грчку и шта је то јефтиније?
Цене станова у Грчкој пале су трећину у претходних неколико месеци. Тако је цена квадрата у Солуну пала на 500 евра, а у летовалишту подно Олимпа Лептокарији квадрат је 600 евра. У одмаралиштима на Халкидикију цена је нешто виша – квадрат је 800 евра. Једнособан станчић у Солуну може се купити већ с 15.000 евра. А ту је и зајам.   Клијенти који се одлуче за тај зајам могу рачунати с ефективном каматном стопом од 7,1 одсто, што је два процента више него у Србији. Нема осигурања код Националне корпорације јер је Грчка изван њених надлежности, али ни учешће од 30 одсто, које је код нас обавезно за индексиране кредите. Позајмица се одобрава за износе од 10.000 до 300.000 евра, а максимални рок враћања је 30 година. Додамо ли томе податак да су цене некретнина пале од 35 до 40 одсто, ето прилике. Јер, рецимо, за зајам од 15.000 евра а на три деценије отплате, рата је сто евра месечно.

Треба ли ту прилику искористити и колико се инвестирање у стан у Солуну или у неком од летовалишта на Халкидикију исплати?
– Грађани који улазе у такву инвеситцију и задужују се због куповине стана у Грчкој треба да озбиљно размотре шта их чека – каже Бранислав Јоргић из куће „Јоргић брокер“. – Грчка држава је у великој кризи, да би напунили државну касу већ су морали да повећају порезе. Такву политику мораће, сасвим извесно, да воде и наредних година. Зато будући купци треба да рачунају с већим стопама пореза на имовину убудуће. Уколико неко жели да заради на тој трансакцији и да стан купи па прода по цени вишој од куповне, морам да скренем пажњу да то и неће бити тако лако. Криза у Грчкој неће проћи сута па ни раста цена некретнина неће бити. Неће бити лако такав стан ни издати па да се од тога плаћа кредит.

У  новосадској агенцији за некретнине „Солис“ кажу да није било интересовања за куће и станове у Грчкој.
– Тешко вам је данас да продате кућу у Ветернику, а камоли на Халкидикију – обајшњава један од руководилаца Драган Рабатић. – Што се тиче купаца, скренуо бих им пажњу на то да буду врлоо опрезни и да не купују „из фотеље“. Може им се десити да им се сутерен прода као први спрат, а ако купе некретнину удаљену од мора неколико стотина метара – да обалу не пронађу ни после више километара. Искрено, нисмо ни имали интересовања купаца из Војводине за куповину некретнина у Грчкој.

Д. Вујошевић
 

Има ту још трошкова

Клијенти који су чврсто решили да постану власници стана треба да рачунају на трошкове осим кредита. У првом реду, ту су рачуни за комуналије и струју за стан. Додатни трошкови почињу им већ код закључивања купопродајног уговора. Пре него што потпишу, треба да знају да се такса за пренос влаништва у Грчкој креће у распону од три до 23 одсто. Нотари оверу наплаћују до четири одсто, а катастар упис 0,4 одсто. Услуге адвоката су додатну хиљаду евра, а толико треба платити и провизију агенцији за некретнине. Све су то трошкови које треба паљживо сабрати и преиспитати пре одлуке.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести