Дехенг: Поскупљење струје од 1. априла за 15 одсто

Стални представник ММФ-а у Србији Дехенг Ким рекао је данас да новим аранжманом из предострожности Влада преузела обавезу да повећа цену струје за 15 одсто од 1. априла.

"Са представницима владе је договорено да ће се  од наредне године размотрити даље повецахње цене струје", рекао је Дехенг на Копаоник форуму.  Говоерћи о отпуштању вишка запослених из предузећа које буду реструктуирана, Дехенг јерекао да ММФ никад силом не тражи отпуштање

радника приликом склапања аранжмана са некомдржавом.Са Владом Србије договорено је отпуштање до пет одсто запослених у јавном сектору, од чега ће 3,5 одсто бити путем природног одлива, односно пензионисања, прецизирао је  Дехенг.Дехенг је рекао да влада већ ради на томе да установи где постоји вишак запослених у јавном сектору. Говорећи о уштедама у буџету, Дехнг је рекао да додатне приходе у буџету треба чувати и у периоду од 2015. до 2018. године користити половину за превремену отплату дугова државе, а другу половину на инвестиције у инфраструктуру.

Програм ММФ-а сугерише највише три одсто БДП-а у потрошњу, додао је он. Говореви о претходном аранжману с ММФ-ом,Дехенг је рекао да су ти преговори пропали због изостанка структурних реформи у Србији.
 

Висок јавни дуг,влада одлучна за реформе

Стални представник ММФ-а у Србији Дехенг Ким упозорио је данас да је јавни дуг у Србији нарастао до забрињавајућег нивоа, али је додао да се Влада Србије одлучила на тешке реформе и показала решеност да ће их спровести.Он је оценио да пораст јавног дуга чини нестабилним финансијски сектор и истакао да је очување његове стабилности од највећег значаја за државу.Дехенг је указао и на висок степен ненаплативих кредита банака у Србији, што слаби банкарски сектор.

Обнављање стабилности финансијског сектора и спороводејње структурних реформи су од највеће важности за српску економију и један од три стуба новог аранжмана с ММФ-ом који је одобрен 23. фебруара, нагласио је Дехенг на панелу о макроекономској стабилностина на Копаоник бизнис форуму 2015.
Дехенг је истакао да су за очување финансијког сектора потребна финансијска средства, али ће трошкови тога бити високи, упозорио је он и оценио да фискална консолидација може да отвори нов простор за раст економије.

Говорећи о ненаплативим кредитима банака у Србији, Дехенг је упозорио да је њихов проценат висок и то слаби банкарски систем, а то значи и  смањивање тражње за новим кредитима.Стални представник ММФ-а је пренео обецахње Владе Србије да ће решити тај проблем.Говорећи о трећем стубу новог аранжмана с ММФ, Дехенг је рекао да се он тиче смањења плата и пензија и државне помоћи, односно субвенција, које су неопходне у спровођењу структурних реформи и саме по себи су веома важне.

"Успех целокупног аранжмана је условљен реформама, које је подржала и ЕУ, али са огарницецњем", реако је Дехенг.Када је реч о фискалној консолидацији, Дехенг је подсетио да је влада њих започела прошле године изменама закона о раду, о просторном планирају и изградњи, о приватиције и "те промене су биле тешке, али неизбежне".Дехенг и изразио наду да ће влада успети да спроведе те реформе.
 

Важно је само да железара више не добија субвенције

Стални представник ММФ-а у Србији Даехаенг Ким рекао је Танјугу да је за ту институцију једино значајно да држава коначно престане да даје субвенције Железари Смедерево, док је у погледу заинтересованости Есмарка да управља челичаном остао "неутралан ".
"ММФ не коментарише комерцијалне преговоре земаља чланица. То се односи и на преговоре са компанијом Есмарк", рекао је он Тањугу.

Упитан како ће ММФ реаговати на најаву премијера Александра Вучића да је могуће да Србија окасни с налажењем решења за петрохемијски комплекс, како је предвиђено посебним договором са ММФ, рекао је да до сада није било никаквог захтева Владе Србије.
"ММФ није добио никакав званичан захтев Владе Србије да се ревидирају услови програма".

Прва ревизија аранжмана са ММФ планирана је за мај и предвиђено је да до тада Влада Србије, између осталог, нађе решење за три фирме хемијског комплекса - Азотару, Петрохемију и МСК.
 

(Танјуг)

EUR/RSD 117.1544
Најновије вести