Делиценцирање банака остало једино решење

Народна банка Србије подсетила је на то да је након детаљне контроле пословања Привредне банке Београд, Извршни одбор НБС 26. октобра 2013. године донео одлуку о одузимању тој банци дозволе за рад.
Narodna banka Srbije  Foto: Tanjug/video
Фото: Tanjug

Како се додаје, НБС ће, као и до сада, пружати стручну помоћ и сарађивати с осталим државним органима у циљу очувања финансијске стабилности и законитости у раду банкарског сектора.

Из НБС подсећају на то да су од краја 2012. године посебну пажњу посветили решавању многобројних наслеђених проблема у банкарском сектору, при чему је детаљно и професионално сагледано стање и профилисана структура проблема, а на основу чега су иницирана објективно могућа решења.

У саопштењу се поводом, како се наводи, писања појединих медија, указује на то да у случају четири банке, из објективних, као и законом утврђених разлога, није било могуће поступити другачије него, у складу са законским овлашћењима НБС, обавити њихово делиценцирање.

Осим тога, након делиценцирања банке, НБС је, у складу са својим законским обавезама, надлежним државним органима, МУП-у, доставио релевантне информације о пословању ПББ којима је располагао. На темељу тих информација, МУП је, у сарадњи с Тужилаштвом, предузео мере које су резултирале хапшењима у случају Привредне банке Београд, сада у стечају.

У саопштењу НБС се наводи да је сасвим очекивано што се одговорна лица из делиценцираних банака, захваљујући активностима НБС и других надлежних органа Србије, ових дана процесуирају.

Из Народне банке Србије поручују да ће и убудуће настојати да својим професионалним односом буду део решења евидентних проблема, при чему ће, као и до сада, пружати стручну помоћ и сарађивати с осталим државним органима, а све у циљу очувања финансијске стабилности и законитости у раду банкарског сектора.

Е. Дн.

EUR/RSD 117.1544
Најновије вести