Девизне резерве НБС 9,33 милијарде евра у априлу

Девизне резерве Народне банке Србије износиле су на крају априла 9,33 милијарде евра, што је за 162,9 милиона евра мање у односу на ниво из марта ове године, саопштено је данас из НБС.

Укупне девизне резерве обезбеђују покривеност новчане масе (М1) од 230 одсто и шест месеци увоза робе и услуга, прецизира се у саопштењу.

Нето девизне резерве (укупне резерве умањене за девизна средства банака по основу обавезне резерве и другим основима) на крају априла су износиле 7,75 милијарди евра, и мање су за 129 милиона евра него у марту.

Из девизних резерви се у априлу одлило 160 милиона евра кроз интервенције НБС продајом девиза на међубанкарском девизном тржишту, док је 101,1 милион евра "отишао" на   плаћање обавеза према инокредиторима и смањења девизне обавезне резерве банака.

Поред тога, 12,4 милиона евра су чинили расходи за отплату последње рате главнице дуга ММФ-у на име искоришћених средстава у оквиру станд-бy аранжмана из 2009. године, за сервисирања старе девизне штедње, и издаци по осталим основима.

Већи приливи у девизне резерве остварени су по основу  коришћења кредита и од донација у укупном износу од 42,1 милион евра, а 68,5 милиона евра НБС је остварила  успешним управљањем девизним резервама у протеклом месецу, и по основу осталих повећања.

Обим трговине девизама на међубанкарском девизном тржишту у априлу износио је 488,2 милиона евра и био је за 135,1 милион мањи него у претходном месецу. У прва четири месеца ове године у међубанкарској трговини реализовано је укупно 2,47 милијарди евра.

Динар је у априлу номинално апресирао према евру за 0,2 одсто, а Народна банка Србије је у том месецу интервенисала на међубанкарском девизном тржишту куповином 10 милиона евра и продајом 150 милиона евра у циљу ублажавања претераних дневних осцилација курса.
(Танјуг)
 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести