Девизне резерве порасле за 390 милиона евра

Ажурирано пре 1 недеља 3 дана

Девизне резерве Народне банке Србије на крају децембра 2016. биле су 10,2 милијарде евра, и биле су веће за 386,8 милиона евра. Тај износ девизних резерва обезбеђује покривеност

новчане масе (М1) од 207 одсто и више од шест месеци увоза робе и услуга.

Нето девизне резерве (укупне резерве умањене за девизна средства банака по основу обавезне резерве и другим основима) на крају децембра износиле су 8,36 милијарди евра и биле су веће за 231 милион у односу на претходни месец.

Како је истакла НБС, значајан раст бруто и нето девизних резерви остварен је у условима кад на међународном финансијском тржишту и даље преовлађују изразито неповољни услови за улагање девизних средстава.

Раст девизних резерви био је по основу нето прилива на рачуне девизне обавезне резерве банака у износу од 136,1 милион евра, веће продаје од доспећа девизних државних хартија од вредности за 108,1 милион евра, као и већег коришћења девизних кредита од отплата за 90,1 милион евра.

По основу управљања девизним резервама и по другим основима, девизне резерве су повећане за 113,1 милион евра.

Ти приливи били су више него довољни да се покрију одливи из девизних резерви у укупном износу од 107,3 милиона евра, навела је НБС.

У децембру је забележена номинално слабљење динара према евру од 0,2 одсто, а НБС је интервенисала на међубанкарском девизном тржишту нето продајом 10 милиона евра (куповином 90 милиона евра и продајом 100 милиона евра) како би ублажила прекомерне дневне осцилације курса.

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Молимо читаоце Дневника да се приликом писања коментара придржавају правописних правила. Строго је забрањено лажно представљање, тј. остављање лажнх података у пољима за слање коментара. Коментари који су написани великим словима неће бити објављени. Редакција Дневника има право да не одобри коментаре који су увредљиви, који позивају на расну и етничку мржњу и не доприносе нормалној комуникацији између читалаца овог портала.

Коментари