Динарски кредити јефтинији него икад

Ова година почела је падом камата на динарске кредите. То би пак могло довести до помака у расту позајмица становништву јер се грађани Србије све теже одлучују за нови кредит. У фебруару је укупна сума
krediti/dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

дуга према јануару била 6,25 милијарди динара нижа. То говоре подаци Кредитног бироа Удружња банака Србије. Пад су заблежили чак и најпопуларнији готовински кредити: у та два месеца пали су 562 милиона динара. Једини раст забележен је код зајмова за рефинансирање, од 1,13 милијарде. Али, они не доносе раст, то је само препакивање постојећег задужења да би се уз мање камате стари зајам лакше отплатио. Сума је 34,52 милијарде динара.

Иницијалну капислу за пад динарских камата дала је ниска инфлаторна стопа, односно смањење референтне каматне стопе Народне банке Србије. Прошле седмице она је пала пола процента и сада је 7,5 одсто.

У комерцијалним банкама динарски кредити су код нас сада јефтинији него икада раније. А шта ће бити даље? 

– Уколико раст цена ове године остане на ниском нивоу, пад референтне стопе па и камата могао би се наставити – објашњава стручњак с Београдске банкарске академије Малиша Ђукић. – Раст учешћа динарских зајмова могао би допринети смањењу учешћа евроизације код нас. То пак доноси мањи ризик на нашем финансијском тржишту у овом сегменту, што је добро и за банке и за клијенте. То такође води ка повољнијим условима задуживања.

На примедбу да је код нас динарска штедња изузетно мала те да банке немају динарске изворе финасирања, Ђукић каже да би и ту могло доћи до постепених помака. Камате на штедњу у еврима, која је код нас апсолутно доминантна , прилично су се смањиле. То би могло ићи у прилог повећању динарске штедње, код које су стопе веће и нема пореза на приход који се тако оствари. То иде у прилог штедњи у домаћој валут на кратак рок.

Камате код нас у динарима тренутно износе тек десетак одсто. Још средином прошле године распон је био 17 до 26 процента.

Банке ових дана позивају клијенте да се задуже у домаћој валути и обећавају зајмове без провизије, одговор у року од 24 часа. Подаци се банци могу послати електронски, без „сусрета“ са шалтером. Све су то погодности, али пад камата, односно укупног трошка, највише одговара клијентима.

Када је кредитна експанзија почела, клијенти су узимали кредите и гледали само рату коју треба да плате. Све остало – камата, услови – било је у другом па и трећем плану. Данас банке, уместо с ратом, клијенте упознају с коначном сумом отплате. Узмеш сто хиљада динара, а вратиш 110.000. Сада Хипо банка нуди сличан програм: узима се иста сума, а враћа се 107.000. Рок отплате је 12 месеци. У тој банци за зајам од сто хиљада рата је дванаест месеци по 8.885 динара. Сви подаци су дати фиксно, односно важе за цео период отплате. Непријатних изненађења нема.

У Србији је чак две трећине кредита индексирано и везано за евро и „несрећне швајцарце“. Колико ће ова година донети помака у корист динара, остаје да се види.

Д. Вујошевић

 

Минусу и даље скуп

Смањење камате на позајмице у домаћој валути не односи се на прекорачње по текућем рачуну. Још ниједна банка ту није кренула с мртве тачке и снизила камате. Тај новац и даље је клијентима доступан по енормно високим каматама. Оне се крећу од 23 од 30 одсто. Клијент плаћа дупло већу стопу него да је узео редован кредит.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести