Директних погодби и могуће корупције било трипут мање

Регистрована вредност јавних набавки прошле године износила је 298,3 милијарде динара, што је више него у истом периоду 2013.године. Такође, постигнута је највећа просечна

вредност по закљученом уговору у целокупном периоду примене Закона о јавним набавка и она износи 3,4 милиона динара.

Из извештаја Управе за јавне набавке за прошлу годину произилази да је закључено 87.712 уговора о јавним набавкама чија вредност је била 298.374.363 динара.  Структура јавних набавки, посматано по категорији наручилаца, није се значајно променила ни прошле године , те су опет највећа учешћа имала јавна предузећа, установе здравствене и социјалне заштите и јавна комунална предузећа. Ове три категорије наручилаца реализовала су четири петине укупних вредности јавних набавки у 2014.години. Највише уговора о јавним набавкама – 28.688 има здравство и социјална заштита, затим   општинска јавна предузећа- 14.612 па  државна јавна предузећа – 14.142 . Сама ова структура јавних набавки по категоријама наручилаца , по оцени Управе за јавне набавке, указује на које категорије наручилаца треба обратити нарочиту пажњу у анализи и праћењу поступака. То су пре свега јавна и јавна комунална предузећа која су реализовала половину свих јавних набавки – 55 одсто у прошлој години. Поред тога, значајна категорија је здравство где је реализован сваки четврти динар утрошен за јавне набавке.

Вредност преговарачког поступка без објављивања јавног позива смањена је прошле године за скоро три пута у односу на 2013.годину. Произилази да је значајно мање новца трошено кроз неконкуретни поступак, па је тиме и смањена могућност корупције. Наиме, општа оцена је да је преговарачки поступак без објављивања нетранспарентан и неконкурентан поступак и да се као такав мора што пре смањивати како би се свео на најмању могућу меру.

Управа за јавне набавке у свом извештају указује на учешће уговора у поступцима код којих је била поднета само једна понуда. Прошле године достигнут је рекорно висок ниво од 42,6 одсто, што јасно указује на одсуство интересовања понуђача да учестују у поступцима јавних набавки. Аларматна вредност од преко 40 одсто учешћа поступка са само једном понудом забележена је само 2012.године, с тим да је тада просечан број понуда у отвореном поступку износио 3,00 наспрам 2,7 колико је било прошле године. Ово, сматра Управа, јасно упућује да су на тржишту јавних набавки присутни системски фактори који ограничавају учешће понуђача у поступцима јавних набавки, тако да је ефекат регулаторне мере усмерен ка повећању конкурентних поступака имао ограничен домет, прецизније речено ублажио је пад просечног броја понуда по закљученом уговору.

Набавке на које се није примењивао Закон о јавним набавкама повећале су учешће са 18 , колико је било 2013. на чак 30 одсто у прошлој години. Због значајног пораста заступљености изузећа од примене Закона у укупној вредности јавних набавки требало би, сматра Управа, да надлежне институције провере оправданост изузетка .

Љ. Малешевић

 

Смањено учешће страних понуђача  

Учешће страних понуђача се прошле године смањило у односу на 2013. са четири  на три одсто од укупне вредности закључених уговора.

Удео понуача из Европске уније у купној вредности закључених уговора износила је свега два одсто, док је учешће понуђача из земаља ван ЕУ свега један одсто. Домаћи понуђачи учестовали су у 97 одсто закључених уговора.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести