До 2020. да буде 950.000 запослених

План Владе Србије је да до 2020. године број малих и средњих предузећа буде повећан са садашњих 315.000 на 350.000, број запослених са 768.000 на око 950.000 и да остварују више од три одсто

бруто друштвеног производа, речено је јуче у Привредној комори Србије.

Представљајући Нацрт стратегије за подршку развоју малих и средњих предузећа, предузетништва и конкурентности од 2015. до 2020. године, помоћница министра привреде Катарина Обрадовић Јовановић рекла је да је то први од три документа за подстицај развоју МСП-а, и изразила очекивање да ће ти документи бити усвојени почетком 2015.

– План Министарства привреде је да Србија по индексу глобалне конкурентности Светског економског форума буде међу првих 60 у свету, с данашњег  94. места – казала је она.Циљ стратегије је, по њеним речима, и да сектор МСП-а у Србији има доступније изворе финансирања и да по том индексу буде међу првих 60 земаља света у односу на данашње 110. место

Помоћница министра привреде је додала да стратегија предвиђа и континуирани развој људских ресурса и подршку развоју образовања.– Разлог за доношење стратегије је, између осталог, усклађивње с нормативима ЕУ – рекла је Катарина Обрадовић Јовановић, и објаснила да су током израде стратегије консултоване релевантне институције и струковна удружења привреде.

– Од укупног броја правних лица у привреди Србије, данас су готово 99,8 одсто мала и средња предузећа, која с 34 одсто учествују у БДП-у Србије – навео је вршилац дужности председника Привредне коморе Србије Влатко Јовичић.Презентацији Нацрта стратегије за подршку развоју МСП-а, предузетништва и конкурентности присуствовао је и државни секретар у Министарству привреде Милош Петровић.

Д. В.                  
 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести