Додатна модернизација у рафинерији у Панчеву

У оквиру планског ремонта у рафинерији нафте у Панчеву успешно је завршена додатна модернизација производних капацитета, саопштено је из Нафтне индустрије Србије. Захваљујући томе, у овој рафинерији ће се производити

 већа количина квалитетних деривата, биће повећана ефикасност производних процеса и обезбеђен још поузданији рад рафинеријских постројења. Укупна вредност текућег одржавања и инвестиционих улагања током ремонта је око 1,9 милијарди динара, а током овог посла све активности биле су усклађене са домаћим и европским еколошким прописима.

Током планског рафинеријског ремонта настављена је и модернизација капацитета, јер је у протеклих месец дана завршено више од 70 пројеката, од којих су 33 инвестиционо одржавање, а остало нове инвестиције. Међу њима је и наставак аутоматизације производног процеса на низу примарних и секундарних рафинеријских постројења, као и уградња најмодернијих система за оптимизацију сагоревања на пећима, што ће обезбедити планиране енергетске уштеде на модернизованим пећима. Пројектима затвореног система дренирања и затвореног система узимања узорака, уз еколошку корист, обезбеђена је и већа производња белих деривата и смањење губитака.

У оквиру ове додатне септембарске модернизације, реализовано је и девет инвестиција у области електроснабдевања, које се односе на замену опреме савременијом у трафо станицама, што ће допринети поузданијем и безбеднијем раду рафинерије. Осим тога, реконструисани су котлови у енергани и обављене интервенција на рафинеријској опреми (контрола исправности више од 10.000 мерних инструмената и 600 сигурносних вентила, те чишћење више од 150 размењивача топлоте различитих флуида), који представљају кључни део у процесу рафинеријске прераде. Почетком септембра је завршена и трећа фаза модернизације аутопунилишта чиме је омогућен најмодернији утовар деривата.

По речима руководиоца ремонта у Рафинерији нафте у Панчеву Синише Стокуће, стални задатак компаније је побољшање структуре рафинеријских производа у складу са захтевима купаца. Он је указао да је, како би се унапредила ефикасност производних процеса, истовремено завршена контрола и замена рафинеријске опреме и додатна модернизација уз строго поштовање прописа заштите животне средине, индустријске безбедности и безбедности и здравља на раду.

Д. Млађеновић
 

Савремени деривати

Захваљујући обављеном послу, у Рафинерији нафте у Панчеву биће повећана производња дизела, млазног горива и бензина стандарда евро 5. Истовремено, компанија ће бити спремна да одговори на већу тражњу тржишта за квалитетним нафтним дериватима у региону и Европској унији.
 

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести