Домаћи текстилци отпуштају раднике због робе из Кине и Туске

Представници текстилне индустрије у Србији затражили су данас да се под хитно предузму јаче инспекцијске контроле "црног тржишта" текстилне робе из Кине и Турске, јер ће, у супротном,

њих 80 одсто који раде легално морати да отпусти раднике и затвори домаће радионице.
Око 60 одсто конфекције у Србији се продаје на "црном тржишту", а највећи проблеми са којима се представници текстилне индустрије суочава увоз изузетно јефтине кинеске и турске робе која се продаје на "сивом тржишту", домаће радионице које раде на "црно", као и све масовнија појава секнд хенд продавница, речено је данас на састанку Групације произвођача дечје одеће и обуће у Привредној комори Србије (ПКС).

Представници текстилних произвођача из Аранђеловца, Шабца, Обреновца, Београда указали су на седници те групације да је и држава на губитку јер се кинеска и турска роба увозе толико јефтино, за на пример 30 динара по комаду и да је царина мала, а после тај исти производ продају за 700 или 800 динара и то углавном без издавања рачуна тако да марже код тих трговаца износе и по 700 одсто. 

Тиме држава губи значајне приходе, а домаћи легални произвођачи су на губитку због нелојалне конкуренције.  
Један од главних места "црног тржишта" текстилне робе је бувљак у Панчеву, где се, како кажу домаћи произвођаци, до шест сати ујутру обаве све трансакције јефтино увезене робе из Кине и Турске, због чега је неопходно да сваки дан три инспекције дежурају на том месту.
"Секнд хенд" продавнице, у којима се роба појављује или као роба из хуманитарне помоћи, роба са грешком или као сировина за рециклажу, посебно прете да униште домаћу текстилну индустрију, речено је на скупу.

"Због свега тога ћемо отпустити раднике и затворити своје радионице, што се није десило последње 23 године," рекао је произвођач из Шабца, један од домаћих текстилних произвођача који запошљава више од 30 радника и редовно плаћа порезе држави.
Начелник одељења за инспекцијски надзор при Министарству трговине Синиша Петковић рекао је да та инспекција предузима све што је у њеној надлежности да се ти проблеми реше, али да нема довољно капацитета и овлашћења да би самостално решили све проблеме.

Зато је неопходна удружена акција свих надлежних укључујући и Управу царина и Министарство државне управе да се у оквиру новоусвојеног закона о инспекцијском надзору проблем црног тржишта у текстилној индустрији реши, додао је Петковић, истакавши да би већ за месец дана имали добре резултате ако би удружено деловали.
 Представници Управе церина су истакли да су направили скалу вредности текстилних производа за робу која се увози из Кине и Турске и да се вредност те робе која се царини подиже у складу са том скалом, тако да је увоз кинексе робе због тога драстично смањен у последње време.

(Танјуг)

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести