Достављено 91.537 М-4 пријава ПИО Фонду, рок крај априла

Послодавци имају законски рок да до краја априла поднесу ПИО фонду пријаве М-4 за претходну годину, односно доказе о плаћеним доприносима за запослене.

Закључно са јучерашњим даном фонду је поднето 91.537 таквих пријава, а већина послодаваца је то учинила путем електронског сервиса, који им је омогућен од ове године, кажу у ПИО Фонду и наводе да послодавац који не поштује рок за доставу пријава М-4 чини прекршај.

"Према евиденцијама електронског сервиса до 28. априла је поднето 91.537 пријава М-4, што је три пута више од броја поднетих захтева истог датума прошле године. Од укупно примљених пријава М-4, 80 одсто послодаваца је то урадило преко електронског сервиса, што им је омогућено од ове године, а преосталих 20 одсто су предали пријаве на шалтерима Фонда", наводе у ПИО фонду.

Осим тога што је законска обавеза послодаваца да плаћају доприносе за пензијско и инвалидско осигурање за све запослене, њихова обавеза је и да достављају Фонду ПИО доказе - М4 пријаву - о исплаћеним зарадама и плаћеним доприносима, до краја априла ове године за претходну годину.

У случају да послодавац не преда пријаву М-4, запослени би имао празнине у стажу док год се М-4 пријава не достави Фонду. То доводи до проблема приликом остваривања права из ПИО, као и до дужег трајања поступка, јер Фонд по службеној дужности мора да потражује недостајуће податке, објашњавају.

"Дешава се и да, у међувремену, дође до гашења фирме, па подаци о исплаћеним зарадама и уплаћеним доприносима, за које није поднета пријава М-4, односно који нису унети у матичну евиденцију Фонда, никада не буду ни утврђени", каžу у Фонду.

Такође, указују и на то да се годишње, од укупног броја примљених захтева за остваривање права на пензију (просечно око 100.000 захтева), у преко 92 одсто предмета решење донесе у законском року.

У преосталих осам одсто случајева се ради о томе да нема уплаћеног стажа, недостају подаци у бази матичне евиденције Фонда, јер послодавац није предао пријаве М4, или је у питању и део иностраног стажа који се објективно дуже потврђује.
(Танјуг)
 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести