Дозволе напредују, парафискални намети даве

У Привредној комори Србије су представљени резултати пете годишње пословне анкете „1.000 предузећа”, који указују на то да се пословно окружење у Републици значајно

побољшало у одређеним областима, у другима су резултати мање импресивни, док се у одређеном броју сектора бележи назадовање.

Потпредседница Владе Зорана Михајловић је посебно указала на то да су предузетници задовољни што је побољшано и убрзано издавање грађевинских дозвола.

– Половина компанија је прошле године изразила незадовољство због издавања грађевинских дозвола, а ове године је тај број пао на 23 одсто – објаснила је Зорана Михајловић, која је и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре. – Не могу да кажем да смо задовољни, али се види напредак, а то је остварено веома важним реформским законима који су се тицали проблема који су се годинама нагомилавали. Због тих проблема инвеститори нису могли да обављају своје послове. 

Амбасадор САД у Србији Мајкл Кирби истакао је да та анкета помаже да се види шта траже привредници и шта су препреке у њиховом пословању.

– Важно је знати шта мисле предузетници да би се спроводиле реформе и видело како делују већ предузете – указао је он. – Влада је користила та истраживања за предузимање корака у многим областима.

Кирби је похвалио реформе које је Влада Србије предузела у протеклом периоду, посебно истичући да је реформа издавања грађевинских дозвола препозната као једна од најважнијих у последњих неколико година.

С тим у вези је констатовао да се више гради, што јасно указује на резултате реформе.

Годишња анкета показује у којим је областима остварен напредак, а у којима и даље постоје препреке у погледу конкурентности и привредног раста у Србији, а анкета је израђена у сарадњи с „Ипсос стратеyик маркетингом”, а уз подршку ПКС-а.

Међу областима код којих је ове године примећено значајно побољшање су добијање грађевинских дозвола, извршни поступак и добијање дозвола за обављање делатности. Од свих елемената регулаторног оквира у Србији парафискални намети имају најнегативнији утицај. Привредници су, међу аспекте регулаторног оквира који неповољно утичу на пословно окружење, уврстили порезе и доприносе на зараде, порез на додатну вредност, пореску администрацију, сиву економију и административне процедуре. Међутим, привредници су те области оценили мање негативно ове године, при чему је значајно побољшање забележено код пореза на додатну вредност.

Намајње проблематични елементи регулаторног оквира су дозволе за обављање делатности, инспекције, царине и процедуре везане за спољну трговину и грађевинске дозволе. Нажалост, та побољшања нису довела до тога да привредници мање времена и новца троше на решавање регулаторних питања – оба та показатеља су у 2015. практично идентична онима из претходне године.

Д. У.

 

Корупција мања, али је ту

Испитаници су наставили да наводе да корупција има мањи утицај на њихово пословање, али 12 одсто привредника сматра да корупција веома много угрожава њихово пословање, а 37 одсто наводи да им корупција донекле угрожава пословање.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести