ДРИ: Лутрија дугује буџету најмање 227 милиона динара

Државна ревизорска институција (ДРИ) упозорила је данас Државну лутрију Србије (ДЛС) да републичком буџету дугује најмање 50 одсто добити из 2010. и 2011. године у укупном износу од 227 милиона динара.

У извештају ДРИ, тракође, је наведено да за исказани промет од продаје игара на срећу на 58 продајних места, у износу од 1,07 милијарди динара, Лутрија није водила евиденцију о стању готовог новца на крају одређеног дана.

Контролом финансијског извештаја ДЛС за 2013. годину, ДРИ је установила да Лутрија није уплатила у републички буџет најмање 50 одсто добити исказане у финансијским извештајима за 2010. годину и 2011. годину у укупном износу од 227 милиона динара. Реч је о делу добити по завршном рачуну за 2010. годину у износу од 171,13 милиона динара и делу добити по завршном рачуну за 2011. годину у износу од 55,87 милиона динара. По том основу је исказала већи нераспоређени добитак и мање обавезе према Републици Србији.

Државни ревизор у извештају напомиње да за исказани промет од продаје игара на срећу на 58 продајних места у износу од 1,07 милијарди динара, ДЛС није водио евиденцију о стању готовог новца на крају одређеног дана по структури средстава плаћања и износу примљеног и уплаћеног готовог новца на рачун код банке од стране запослених продаваца. Због тога није могуће поуздано утврдити исказано стање готовинских еквивалената и готовине у финансијским извештајима, напомиње ДРИ.

ДРИ је установила да Лутрија није извршила годишњи попис и усклађивање књиговодственог стања са стварним стањем имовине и обавеза у износу од преко милијарду динара, од чега се на основна средства односи 941,6 милиона динара, новчана средства на рачунима код банака 14,2 милиона динара, потраживања од 13,3 милиона динара, залихе образаца за игре на срећу 48,9 милиона динара и на обавезе из пословања око четири милиона динара.
Због тога није било могуће утврдити стварно стање наведене имовине и обавеза исказаних у финансијским извештајима, навео је ДРИ у извештају.

ДРИ је препоручила Лутрији да регулише питање власништва и права коришћења на 19 објеката евидентираних у пословним књигама по набавној вредности у износу од 48,2 милиона динара и да у евиденцији залиха материјала у магацину обезбеди податке о примљеним, издатим и враћеним количинама.
У финансијским извештајима ДЛС за 2013. годину исказано је 19 објеката по садашњој вредности од 35,4 милиона динара, без доказа о власништву или праву коришћења, од чега је девет објеката у вредности од 15,3 милиона динара прибављено од Беолот“ д.о.о. Београд, а преостали објекти у вредности од 20 милиона динара су преузети од привредног друштва Србијалот“ д.о.о. Београд.

ДРИ је навела да је ДЛС по основу приређивања игара на срећу Интернет покер“ и Интернет Цасино“, у периоду од 1. јануара 2013. године до 30. априла 2013. године исказала у пословним књигама приходе од продаје у износу од 4,6 милиона динара, расходе (добитке) у износу од 2,16 милиона динара, обавезе према инодобављачу "Плаyтећ Софтњаре Лимитед“ са Британских Девичанска Острва у укупном износу од 1,4 милиона динара, без веродостојних рачуноводствених исправа.

Уз њих нису приложени усаглашени прегледи о улозима и исплатама добитака, због чега није могуће поуздано утврдити висину прихода од продаје и расхода по том основу.
Остале пословне расходе по основу фонда добитака игре на срећу томбола у дворанама“ у укупном износу од 264,8 милиона динара, ДЛС је исказала у пословним књигама, без веродостојног доказа да су они  извучени, с обзиром на то да агенти нису доставили доказе о извршеним исплатама учесницима у игри и због других неправилности, тако да због тога није могуће поуздано утврдити висину наведених расхода, наведено је у извештају ДРИ.

(Танјуг)

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести