Држава товљенике плаћа до 170 динара

Удружења пољопривредних произвођача из Срема, Поцерине и Мачве одустала су од протеста јер је Влада усвојила захтева одгајивача свиња и произвођача млека. Председник Уније

пољопривредних произвођача Сремске Митровице Златан Ђурић рекао је да ће по договору с Владом Србије, за Робне резеве бити откупљено 25.000 утовљених свиња по 170 динара килограм прве класе, 150 за другу и 140 динара за трећу класу.

У прву класу спадају товљеници тежине до 110 килограма, у другу тежине између 110 и 130 килограма, а у трећу више од 130 килограма.

– Преговори су били тешки, али смо успели да кључне затхеве договоримо с Владом – рекао је Ђурић. – Осим о откупу, договорили смо се и о прелевманима на увоз свиња из иностранства, као и о основним изменама Правилника о промету прерађевина од меса.

Он је додао и да је договорено да се 60 дана сумирају резултати тих мера. Ђурић он је навео да ће, осим забране увоза смрзнутног меса старијег од шест месеци, до измене правилника смрзнуто месо моћи да увози само прерађивачка индустрија, али не трговински ланци па неће моћи да се нађе на тржишту као свеже месо.

У Унији пољопривредних произвођача су навели да пољопривредници који неће новац, могу ићи на размену за меркантилни кукуруз и то 11 килограма кукуруза за прву класу, десет килограма за другу и девет килограма за трећу класу. Осим тога, биће уведене и посебне дажбине (прелевмани) на увоз живих свиња.

Истовремено, пооштравају се мере увоза, промета и употребе замрзнутог меса. Замрзнуто месо више неће моћи да се продаје као свеже и да се на тај начин потрошачи доводе у заблуду.

У наредном периоду пољопривредним произвођачима биће убрзана исплата обавеза пренетих из претходне године, као и исплата текућих подстицаја за сточарску производњу.

С. Г.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести