Држава враћа порез за беби опрему и храну

Сваки динара је сада важан, а посебно за породице с бебама те они који су куповали опрему за најблађе могу рачунати на повраћај пореза. Наравно, ако се пријаве на време.

Родитељи чија деца још нису навршила две године живота могу до 15. јула да поднесу захтев за враћање пореза за додату вреносту на опрему и друге потрепштине за малишане. Поред мама и тата захтеве могу да поднесу и усвојитељи односно старатељи.

Захтве за враћање преза подноси се једници Пореске управе у граду или мести где родитељи, стратељи или усвојитељи имају пребивалиште. Неопходни је да је подносилац захтева пунолетан, држављанин Србије те да има пребивалиште на територији наше земље.

Поред поменутих услова потребно је испунити и оне о примањима. Уколико је испунио све услове подносиоцу захтева неопходан је РФНБ образац. Њега може скинути са сајта Пореске управе и уредно попунити. ПДВ се враћа за храну и опрему за дете.Односно за млеко, кашице,пелене,  беби- козметику, креветац, колица, столицу за храњење бебе и ауто седиште. Поред попуњеног обрасца лице које подноси захтев треба да поднесе и фотокопију и списак бројева фискалних рачуна. Усвојитељи, уз све то, треба да приложи и фотокопије одлуке надлежног суда о усвојењу или старатељству. Родитељима није потребно решење и изводи јер у формулар о захтеву упсиују ЈМБГ свој и дететов па тако доказује сродство.

Током прве године живота родитељи остарују право на враћање пореза у максималном износу од 72.756 динара .У другој години живота детета сума је мања и износи 31.181 динара .

Након 15. јула порзеници почињу обраду захтева.Они ће конторлисати  да ли је подносилац захтева испунио услове .Решење се доноси у року од 30 дана од подношења захтева са потребним доказима. Уколико је купац хране и опреме за бебе испунио све услове рефундација беби порза обавља се у року до 15 дана, а од достваљања решења Управи за трезор. Тако да родитељи,стратељи или усвојитељи могу очекивати новца крајем следећег месеца.

Д. В.

 

Лествица за приходе и имовину

Да би се остварило право на поврат пореза нето приход родитеља,старатеља или усвојитеља која се стара о малишану мора бити мањи од 997.799 динара годишње. Такође, укупна имовине коју поседују и на коју плаћају порез мора бити ниже вредности од 24.321.351 динара.

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести