Државна имовина подцењена за 100 милиона евра

У Државној ревизорској институцији је ових дана много посла. Најкасније до 20. децембра, или за месец дана, на сајту те установе ће бити објављено 130 извештаја.

Председник Државне ревизорске институције Радослав Сретеновић каже за „Дневник“ да они то раде у складу с европским стандардима.Као посебан проблем у ДРИ-ју виде располагање имовином.– Пописи имовине нису урађени у складу са законима – наводи Сретеновић. – Евиденције су неажурне, надлежни често не знају шта све имају. Зато смо започели ревизију располагања непокретностима које су у власништву Републике Србије. Током 2015. имаћемо извештај о томе.

Мрежа за реституцији недавно је тражила извештај о попису државне имовине, а Сретеновић нагалашава да Србија, нажалост, нема централни регистар имовине.

– У последњем завршном рачуну републичког буyета видели смо да је та имовина потцењена бар 13 милијарди динара – каже он. – На основу наших ревизија видело се да то није добро. Немамо потпуну евиденцију те имовине и како се њоме располаже. Зато су приходи Републике Србије умањени. Многи објекти су издати у закуп, а он се не убира.

Стање у погледу непокретности није добро јер не постоји тај централни регистар па самим тим ни прецизна евиденција о њој. Видећемо да се то уради у срадњи с Републичким геодетски заводом и Дирекцијом за имовину. Даћемо и одговарајући рок да то ураде, а онда ћемо моћи више да кажемо о томе како се газдује том имовином и колико је то у складу са законом.

Председник Државне ревизорске институције наглаша да је њен рад регулисан у складу с стандардима који важе у Европској унији. Сви наши закони су усаглашени с поглављем 32 и од надлежних у ЕУ који прате ту област добили смо позитивну оцену.Порески обвезници су и те како заинтересовани за то како се троши њихов новац. ДРИ контролише чак 120.000 субјеката.– Окосница наше контроле је финансијско управљање – објашњава Сретеновић. – Када ту успемо да успоставимо праву контролу, моћи ћемо да кажемо да смо поставили бедем против ненаменског коришћења средстава.

Осим рада државних органа на републичком нивоу па на покрајинском и локалном, у њиховој надлежности је и контрола јавних предузећа, такође на свим нивоима. Ових дана у завршној фази су извештаји који се односе на рад „Србијашума“ и ТЕ-ТО „Никола Тесла“ у Обреновцу. Ревизија се ради на целој територији Србије, а међу предузећима која се контролишу су и „Војводинашуме“ и „Новосадски сајам“.

Сретеновић каже да ће конкретни извештаји моћи да се коментаришу када се појаве. Код свих јавних предузећа главни проблем је то што свој рад и стандарде рачуноводства и ревизије које примењују нису поставили у складу за захтевима закона.

Д. Вујошевић

 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести