Дугалић очекује да НБС да препоруке за решавање проблема

Генерални секретар Удружења банака Србије (УБС) Верољуб Дугалић изјавио је данас да очекује да Народна банка Србије (НБС) да препоруке за решавање проблема грађана који имају кредите

у швајцарским францима, а да је најбоља препорука да свако у својој банци разговара о свом проблему.
Дугалић је у Јутарњем програму ТВ Пинк рекао да је НБС дала добре препоруке 2013. године, када је кулминирао скок курса швајцарског франка, за решавање овог проблема, које су банке прихватиле и да очекује да ће и овога пута бити слична ситуација.

"Једна од тих препорука је била да се курс фиксира на дан када су уговори закључивани, да се преведу ти износи у швајцарским францима у евро и да три године буде период у коме би се само плаћале камате", објаснио је Дугалић.
Генерални секретар УБС је прецизирао да има 20.897 таквих кредита у швајцарским гранцима, а да индексираних у еврима има 74.415 и упитао шта ће се догодити кроз годину дана, уколико курс евра почне да расте као сада курс швајцарског франка.
Дугалић је упитао да ли ће и тада бити затражено да банке преузму те трошкове и на тај начин спасавају кориснике кредита.

"Ако би банке преузеле терет отплате овог скока курса швајцарског франка, оне би направиле дискриминацију у односу на друге клијенте", рекао је Дугалић.
"Најмање лоше решење је оно што је за клијенте најбезболније, најприхватљивије, да свако оде у своју банку и да прво покуша да активира оно што смо ми 2013. године препоручили, да се то конвертује у евре, по оном курсу и три године онда тај период траје", истакао је Дугалић.

Дугалић је подсетио да је још 2011. године на иницијативу Министарства финансија дат општи оквир за решавање проблема које грађани имају када користе неке кредите.
Генерални секретар УБС је указао да 16 банака уопште нису давале такве кредите, али да постоје и банке, које имају значајан удео тих кредита у укупним кредитима.

(Танјуг)

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести