Дуинг бизнис листа: Србија се са 54. попела на 47. место

Србија се на управо објављеној Дуинг бизнис листи Светске банке са 54. попела на 47. место, и налази се међу земљама које су оствариле највећи напредак.

У овогодишњем издању Дуинг бизнис листе, односно Извештаја Светске банке о лакоћи пословања, Србија је сврстана међу првих 10 земаља у свету, од укупно рангираних 189 земаља, које су у овој области оствариле највећи напредак. 

Регионални менаџер ИФЦ, огранка Светске банке, за Западни Балкан Томас Лубек, истиче да је Србија у претходној деценији континуирано радила на унапређењу пословног окружења за локалне привреднике. 
 
“Србија би и убудуће требало да буде одлучно посвећена овом циљу, како у погледу побољшања законодавног оквира, тако и у погледу повећања ефикасности владиних агенција. То ће допринети успостављању равноправнијих услова за локалне привреднике”, поручио је Лубек. 
Од Србије је, према овогодиšњој листи, више напредовала само Албанија, која је забелеžила скок од 32 позиције, као и Србија на прошлој листи. 
 
На овогодиšњој листи, кад је реч о региону, напредовале су Србија - за седам позиција (на 47. место), Македонија - за шест позиција (10. место). 
Назадовале су Хрватска - за четири позиције (43. место), Црна Гора - за три (51. место), а Босна и Херцеговина - за две позиције на листи (81. место). 
За напредак Србије на овогодиšњој листи, како пише у „Извештају о условима пословања 2017: једнаке могућности за све“, највиšе су заслужне три привредне реформе - издавање грађевинских дозвола, регистрација имовине и започињање бизниса. 
 
У области грађевинских дозвола, Србија је успоставила систем електронског издавања грађевинских дозвола и тиме повећала ефикасност процеса. Захваљујући овом систему, привредник у Београду сада може да изгради складиште у року од 156 дана, у односу на ранијих 327 дана. 
Такође, поступак преноса права својине на непокретности је убрзан увођењем ефективних рокова за издавање листа непокретности. Захваљујући томе, сада поступак преноса права својине у Београду траје 21 дан, што је више него упола мање у поређењу са глобалним просеком од 51 дан, додаје се у саопштењу. 
 
Поступак за покретање бизниса је поједностављен, а време потребно за регистрацију је знатно скраћено, са 12 на седам дана. Ово је добар резултат у поређењу са глобалним просеком, који износи 21 дан. 
Иако је у погледу регулаторног окружења постигнут напредак, у Извештају је наведено и неколико области које би Србија евентуално могла даље да унапреди. 
 
На пример, за добијање прикључка за струју, сада је потребно је 125 дана, што је више у поређењу са глобалним просеком од 93 дана. Такође, потребно је 226 сати за испуњавање пореских обавеза, што је нешто више у односу на регионални просек од 222 сата. 
Овогодишња листа први пут укључује и родну димензију у три области - започињање бизниса, регистрација имовине и извршење уговора, а регион Европе и централне Азије, у који спада и Србија, једини је у којем не постоје никакве баријере за жене у областима које прати Извештај. 
 
Проширен је и скуп показатеља који се односи на плаћање пореза, тако што су обухваћени и поступци који следе након подношења пореске пријаве, у вези са пореском контролом и остваривањем права на повраћај ПДВ-а. 
У овој области, Србија је остварила значајно боље резултате од других земаља у региону. На пример, за остваривање права на повраћај ПДВ-а потребно је четири сата, што је чак брже него у Аустралији или Сингапуру. 
 
Србија је проšле године напредовала чак 32 позиције, са 91. на 59. место на листи. Према измењеној методологији последњу листу, Србија се ипак налазила на 54. позицији, са које је напредовала на 47. место. 
(Танјуг)
 
EUR/RSD 117.1474
Најновије вести