Дужничка криза нам прети

Девет европских држава тренутно је већ у дужничкој кризи, док је Србија у групи земаља којима она прети због високог спољног дуга, објавио је британски лист „Гардијан”.

Позивајући се на извештај британске организације „Јубили дет кампејн”, британски лист пише да су, осим Грчке, дужничком кризом захваћени Хрватска, Македонија, Црна Гора, Кипар, Ирска, Португал, Шпанија и Украјина, док је Србија у опасности од кризе спољног дуга јер њен нето дуг свету износи 98 одсто БДП-а, а око 9,6 одсто буyетских издатака одлази на отплату дугова. Међу државама којима прети ризик од кризе због високог спољног дуга су и Мађарска, Италија, Летонија, Литванија, Пољска, Словачка.

У групи земаља којима прети криза изазвана дуговањима приватног сектора су Албанија, Белорусија, Босна и Херцеговина, Турска и Британија. За разлику од Грчке, која је пред банкротом, остали дужници још некако отплаћују своје дугове. Међутим, изненадни поремећаји на финансијским тржиштима, као што је скок камата, могу и њих бацити на колена, упозорава британски „Гардијан”.

У дужничкој кризи су земље чији нето дуг свету износи више од 30 одсто бруто домаћег производа и у којима више од 15 одсто прихода из државног буyета одлази на отплату спољног дуга.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести