ЕБРД: Потписан кредит за ЕПС од 200 милиона евра

Европска банка за обнову и развој одобрила је Електропривреди Србије зајам од 200 милиона евра, а уговор о том кредиту је потписан данас, саопштено је из ЕБРД.

"Овај зајам са државном гаранцијом ће помоћи ЕПС-у да реструктурира своје билансе, опоравку од последица катастрофалних поплава које су задесиле Балкан 2014. године, а такође ће помоћи да ЕПС оствари своје дугорочне развојне циљеве као што су комерцијализација, раст стандарда корпоративног управљања и побољшање енергетске ефикасности", пише у саопштењу.

Финансирање ЕБРД-а ће, како је наведено, подржати даље реформе у енергетском сектору Србије и помоћи да се оствари либерализација енергетског тржишта што је важан предуслов за улазак у ЕУ.

Инвестиција ће побољшати и регионалну интеграцију Западног Балкана преко стимулисања међуграничне дистрибуције и трговине електричном енергијом.

Министар за енергетику и рударство Србије Александар Антић рекао је да је ово веома важан корак за Србију.

"Захвални смо што је ЕБРД преузела активну улогу у пружању подршке ЕПС-у, заједно са Светском банком и ММФ", рекао је Антић.

У саопштењу је наведено да је програм велики део ширег плана српских институција за фискалну консолидацију.

- Верујемо да ћеовај кредит учинити ЕПС ефикаснијим, да ће компанија бити модернизована, а драго нам је и што побољшавамо стандарде заштите животне и друштвене средине и корпоративног управљања. Видимо велики потенцијал да се ЕПС развије као комерцијална компанија и важно је да настави са спроводењем реформи с којим се започело у претходних годину-две, рекла је Нандита Паршад, Директор ЕБРД за сектор енергетике.

Данијел Берг, Директор ЕБРД за Србију рекао је да је ЕПС морао хитно да одговори на прошлогодишње катастрофалне поплаве историјских размера које су задесиле Србију.

"ЕПС је због поплава био под великим притиском. Надамо се да је овај зајам последњи корак у ЕПС-овом опоравку од штета нацињених поплавом и да ће рефинансирањем дугова, у које је том приликом ЕПС морао да уђе, руководство бити у позицији да убрза са спроводењем визије којом ће ЕПС постати ефикаснија компанија, додао је Берг.

Генерални директор ЕПС-а Александар Обрадовић захвалио се директорима ЕБРД-а, који су, како је рекао, дугогодишњи партнери.

"Пуно рада је пред нама, али желимо да од ЕПС-а направимо модерног, ефикасног и конкурентног регионалног лидера у енергетском сектору, рекао је Обрадовић.

Од почетка рада у Србији, ЕБРД је инвестирала преко четири милијарде евра у преко 190 пројеката. Инвестира у финансијски сектор, индустрију, трговину, агробизнис, енергетику и инфраструктуру.
(Танјуг)
 

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести