ЕПС можда добија стратешког партнера, а струја поскупљење

Влада Србије упутила је генералној директорки Међународног монетарног фонда Кристин Лагард Писмо о намерама, у којем су представљени резултати и наредни кораци у

реализовању аранжмана с том финансијском институцијом.

Уколико буде потребно, планирано је да струја у Србији поскупи и у 2016. и 2017.

„Додатне корекције цена струје уследиће 2016. и 2017. године, по потреби, ради даљег приближавања тих цена тржишном нивоу”, наводи се у Писму о намерама Владе Србије упућеном ММФ-у.

У Писму се најављује и да ће, по завршетку корпоративног реструктурирања и финансијске консолидације ЕПС-а, Србија тражити учешће мањинског приватног инвеститора за ЕПС, који би додатно унапредио корпоративно управљање, одрживост предузећа и обезбедио порофесионално управљање фирмом. Ти планови, како је наведено, биће спроведени током 2016. и 2017. У Писму се подсећа на то да је почетком године усвојен план финансијског реструктурирања ЕПС-а, који укључује повећање прихода кроз ефикаснију наплату дугова, смањење губитака у преносу струје, као и да ће од 1. августа уследити повећање цене струје од 12 одсто одсто, од чега је 7,5 одсто предвиђено за акцизу.

Писмо садржи и Меморандум о економској и финансијској политици (МЕФП) и Технички меморандум о разумевању у вези с одобравањем прве ревизије аранжмана „из предострожности” с ММФ-ом.

Писмо о намерама, које су упутили премијер Александар Вучић, гувернерка НБС-а Јоргованка Табаковић и министар финансија Душан Вујовић, налази се на сајту Владе Србије и доступно је јавности, као и документи који се у писму наводе. У Писму се наводи да је економски програм, подржан стенд-бај аранжманом који је 23. фебруара одобрио Одбор извршних директора ММФ-а, допринео смањењу унутрашње и спољне неравнотеже којима је Србија већ дуже изложена, те да држава остаје посвећена политикама предвиђеним у оквиру тог програма.

Програм је, наводи се, показао добре резултате, тако да су сви квантитативни критеријуми извршења и индикативни циљеви за крај марта испуњени „мало изнад очекивања”, а инфлација увелико била у оквиру ужег распона предвиђеног механизмом консултација о инфлацији.

Како се наводи, током спровођења програма постојали су одређени изазови у извршењу структурних репера који су били предвиђени за крај марта. Један од њих, наводи се у Писму, је и проблем кашњења усвајања Плана финансијског реструктурирања „Електропривреде Србије”, због чега је поднет захтев за повећање цене струје и увођење акциза на струју. Предложено је и да се рок за доношење новог закона о финансирању локалне самоуправе помери за крај септембра, с обзиром на то да су потребне свеобухватније консултације с локалним самоуправама.

У Писму се наводи да ће политика у оквиру програма с ММФ-ом и даље бити усмерене на смањење фискалних неравнотежа, спровођење широког спектра мера у финансијском сектору и примену структурних реформи широког обухвата, као и да ће комуникација с јавношћу бити додатно унапређена да би била потпуно усаглашена с циљевима програма.

Д. У.

 

Почињу отпуштања

Влада ће у јулу почети да спроводи програме за решавање вишка запослених, а предлог закона о максималном броју запослених у јавном сектору би требало да усвоји Влада, стоји у Владином Писму о намерама упућеном ММФ-у.

„У јулу 2015. почећемо да спроводимо циљане програме за решавање вишка запослених, а све да бисмо постигли уштеду у годишњој маси зарада једнаку уштеди оствареној смањењем броја запослених у консолидованом сектору државе за пет процената.” У писму се наводи да ће Влада током ове године наставити да примењује правило по којем се на сваких пет ослобођених радних места може упослити једна особа.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести